Διατροφή για κάθε ηλικία, Διατροφή για κάθε στιγμή, Υγεία, διατροφή & lifestyle

Το σχολείο ξεκινά: ιδέες για να βάλουμε την ολική άλεση στο κολατσιό των παιδιών

Το σχολείο ξεκινά: ιδέες για να βάλουμε την ολική άλεση στο κολατσιό των παιδιών

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Μετά από ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, γεμάτο βόλτες και βουτιές, έφτασε η μεγάλη ώρα της επιστροφής στα θρανία για τους μικρούς μας φίλους! Οι ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού θα  δώσουν τη θέση τους σε ένα καθημερινό πρόγραμμα, στο οποίο πρέπει να χωρέσουν πολλά: το σχολείο, το διάβασμα στο σπίτι, οι ξένες γλώσσες, οι αθλητικές/καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Για να τα βγάλουν, όμως, πέρα τα παιδιά με όλες αυτές τις υποχρεώσεις, και παράλληλα να αναπτύσσονται σωστά, η διατροφή τους χρειάζεται να είναι πλήρης και ισορροπημένη.

Όπως τονίζουμε συχνά, η παιδική ηλικία αποτελεί  μια ιδανική περίοδο για να υιοθετήσουν τα παιδιά ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες που θα κουβαλάνε μαζί τους μια ζωή. Μια από αυτές τις συνήθειες, λοιπόν, είναι και η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, που αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της μεσογειακής διατροφής.

Όταν μιλάμε για τρόφιμα ολικής άλεσης, αναφερόμαστε στα τρόφιμα που έχουν επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα μέρη του σπόρου του δημητριακού- δηλαδή το φύτρο, το ενδόσπερμα και το πίτουρο- να διατηρούνται ανέπαφα. Το γεγονός αυτό τους δίνει ένα “ διατροφικό προβάδισμα ”,  αφού το τελικό προϊόν διατηρεί την αρχική υψηλή θρεπτική αξία του σπόρου.

Ας δούμε, λοιπόν, καθημερινά tips για να εντάξουμε την ολική άλεση στο snack που θα προσφέρουμε στα παιδιά για το σχολείο.

Κάνουμε έξυπνες επιλογές τροφίμων

Για να «μυηθούν» τα παιδιά στην κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης δεν είναι πάντα απαραίτητο να αλλάξουν εξ ολοκλήρου τις καθημερινές τους διατροφικές συνήθειες ούτε να στερηθούν τα αγαπημένα τους τρόφιμα. Το κλειδί είναι οι έξυπνες επιλογές! Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας αγαπά τα μπισκότα, μπορείτε να επιλέξετε να βάλετε στο φαγητοδοχείο του μερικά μπισκότα μιράντα με αλεύρι ολικής άλεσης, γάλα & ασβέστιο, τα οποία συνδυάζουν:

  • τους υδατάνθρακες, που αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό
  • τις φυτικές ίνες, ένα πολύτιμο συστατικό της διατροφής με πολλαπλά οφέλη για την υγεία
  • το ασβέστιο που, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη φυσιολογική νευροδιαβίβαση (ή πιο απλά τη μεταφορά μηνυμάτων από και προς τον εγκέφαλο)

Εισάγουμε τα νέα τρόφιμα σταδιακά

Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά είναι συνηθισμένα στην κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών με αποτέλεσμα να δείχνουν απροθυμία να δοκιμάσουν τα προϊόντα ολικής άλεσης. Αυτό που χρειάζεται από την πλευρά μας είναι υπομονή και μεθοδικότητα.

Αν, για παράδειγμα, συνηθίζετε να δίνετε στο παιδί σας ένα τοστ ή σάντουιτς με λευκό ψωμί για κολατσιό και βλέπετε πως «αντιστέκεται» στο μαύρο ψωμί, μια λύση είναι να του προσφέρετε για αρχή ένα δίχρωμο τοστ/σάντουιτς, που να έχει, δηλαδή, μια φέτα λευκό ψωμί και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

Άλλο ένα “τρικ” είναι να συνδυάσουμε το νέο τρόφιμο με κάποια οικεία και αγαπημένη γεύση για το παιδί. Μπορείτε, για παράδειγμα, να προσφέρετε στο παιδί για κολατσιό μπισκότα μιράντα με αλεύρι ολικής άλεσης μαζί με το αγαπημένο του φρούτο.

  • Δημιουργούμε ένα θρεπτικό κολατσιό μαζί με τα παιδιά

Ένας τρόπος για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά πάνω στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι να τα βάλουμε στην κουζίνα και να τα αφήσουμε να συμμετάσχουν στην προετοιμασία των snacks. Μπορείτε, λοιπόν, να ετοιμάσετε μαζί χρησιμοποιώντας αλεύρι ή προϊόντα ολικής άλεσης:

– σπιτική πίτσα με κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών και πολύχρωμα λαχανικά

– τορτίγια με στήθος κοτόπουλο και λαχανικά

– ελιόψωμο

– banana bread με μέλι και ελαιόλαδο

– mini sandwiches με μπισκότα μιράντα και φυστικοβούτυρο/ταχίνι-κακάο (προαιρετικά και κομμάτια φρούτου π.χ. μπανάνα ή μήλο)

– σταφιδόψωμο

Καλή σχολική χρονιά!