Υγεία, διατροφή & lifestyle

Στιγμιαίος καφές : 3+1 “δυνατά σημεία” του αγαπημένου μας ροφήματος

Στιγμιαίος καφές : 3+1 “δυνατά σημεία” του αγαπημένου μας ροφήματος

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο μεγαλώνει και η λίστα των ροφημάτων καφέ που μπορούμε να απολαύσουμε. Ο στιγμιαίος καφές, όμως, είναι ένας καφές που διατηρεί διαχρονικά μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας.

Είτε τον προτιμάτε ζεστό σε κούπα είτε είστε fans του κλασσικού δροσερού ποτηριού frappé, αξίζει να γνωρίζετε τα “συν” του ροφήματος που σας κρατάει καθημερινά την καλύτερη συντροφιά!

Ας δούμε μαζί, λοιπόν, κάποια από τα πιο βασικά!

  • 1.   Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα “light” ρόφημα

Τι εννοούμε με αυτό; Πως έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες! Είναι με λίγα λόγια ιδανική επιλογή για όποιον θέλει να έχει το βάρος του υπό έλεγχο. Φυσικά αναφερόμαστε στην κλασσική συνταγή : καφές + νερό. Το ρόφημά μας αποκτά θερμίδες αν του προσθέσουμε ζάχαρη, γάλα, σιρόπι κλπ. γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ποσότητες!

  • 2. “Πιες ένα καφεδάκι να σε ξυπνήσει”

…σίγουρα έχετε ξανακούσει αυτή τη φράση! Δεν αποτελεί απλά μια λαϊκή ρήση όμως-  αυτό μας το επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες και σχετίζεται με την καφεΐνη, τη βασική δραστική ουσία του καφέ! Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης (ποσότητα που μεταφράζεται σε περίπου1 κουταλάκι στιγμιαίου καφέ 2γρ), συνδέεται επιβεβαιωμένα με αυξημένα επίπεδα προσοχής (συγκέντρωσης) και εγρήγορσης.

  • 3. Μήπως περιέχει υπερβολική καφεΐνη όμως;

Όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα, από την άποψη της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, ο στιγμιαίος καφές δεν μπορεί να θεωρηθεί ο πιο βαρύς ανάμεσα σε όλα τα είδη.

Από μια κούπα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ προσλαμβάνουμε κατά μέσο όρο 65-100 mg καφεΐνης, σαφώς μικρότερη ποσότητα από αυτή που περιέχεται π.χ. σε φλιτζάνι γαλλικού (115-175mg).

Good to know H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συστήνει τη μέτρια κατανάλωση καφεΐνης. Έτσι, για τον γενικό ενήλικο πληθυσμό θεωρείται ασφαλής η ημερήσια πρόσληψη έως και 400 mg καφεΐνης. Όσο για τις έγκυες και τις θηλάζουσες, η παραπάνω σύσταση περιορίζεται περαιτέρω στα 200 mg ημερησίως.  
  • 4. Τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό : μας χαρίζει πολύτιμα αντιοξειδωτικά!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο καφές αποτελεί το ρόφημα με την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα και ταυτόχρονα μια από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών της καθημερινής μας διατροφής στο σύνολό της! Ανάμεσα στα είδη καφέ με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά βρίσκεται ο στιγμιαίος καφές.

Γνωρίζατε ότι… …σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών που συνέκριναν την περιεκτικότητα πολυφαινολών σε δημοφιλή ροφήματα, φάνηκε πως ο στιγμιαίος καφές έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε σχέση τόσο με το πράσινο όσο και με το μαύρο τσάι!