Υγεία, διατροφή & lifestyle

Πρωινό για … καλούς βαθμούς!

Πρωινό για … καλούς βαθμούς!

Το σχολείο έχει πια ανοίξει και η εξεταστική του Σεπτεμβρίου είναι πλέον γεγονός! Σωστό πρόγραμμα και σημειώσεις, οργάνωση του χώρου διαβάσματος και επαρκής ύπνος αποτελούν σίγουρα απαραίτητα συστατικά για την καλή πνευματική απόδοση των παιδιών!

Το σχολείο έχει πια ανοίξει και η εξεταστική του Σεπτεμβρίου είναι πλέον γεγονός! Σωστό πρόγραμμα και σημειώσεις, οργάνωση του χώρου διαβάσματος και επαρκής ύπνος αποτελούν σίγουρα απαραίτητα συστατικά για την καλή πνευματική απόδοση των παιδιών! Παράλληλα, ο εγκέφαλος χρειάζεται «βενζίνη» για να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει όλες τις πληροφορίες που λαμβάνει και φυσικά, για να τις αφομοιώσει σωστά και τελικά να αποδώσει.

Μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η τήρηση μικρών και συχνών γευμάτων και η επαρκής ενυδάτωση αποτελούν διατροφικά σημεία κλειδιά για καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και πνευματική απόδοση των παιδιών. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείπεται η λήψη πρωινού γεύματος, το οποίο σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, φαίνεται να σχετίζεται με βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καλύτερη αντίληψη και μεγαλύτερη διάρκεια βραχυχρόνιας μνήμης.

Ιδανικά τρόφιμα για πρωινό;

Ένα ισορροπημένο πρωινό για τους μικρούς μαθητές και τους φοιτητές μπορεί να περιέχει προϊόντα ολικής άλεσης (τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες για σταδιακή απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που δουλεύουν για λογαριασμό του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος), γαλακτοκομικά προϊόντα (παρέχουν πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β), ξηρούς καρπούς (περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην καλύτερη νοητική λειτουργία) και φυσικά, τα φρούτα, τα οποία, μεταξύ άλλων, εφοδιάζουν τον οργανισμό και με αντιοξειδωτικά που διατηρούν τα εγκεφαλικά κύτταρα δυνατά και υγιή.

Διατροφικοί συνδυασμοί για … άριστα!

þ  1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% με δημητριακά πρωινού με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης (ιδανικά επιλέξτε ένα προϊόν που συνδυάζει και τα 2 και έχει ελεγχόμενες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη), λίγα ανάλατα αμύγδαλα και 1 φρούτο

þ  1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι και ροδέλες μπανάνας

þ  1 ποτήρι φυσικός χυμός, πολύσπορο κουλούρι και ανθότυρο

þ  1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα με 1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης