Υγεία, διατροφή & lifestyle

Ο καφές προκαλεί ταχυκαρδία. Μύθος ή… μύθος!

Ο καφές προκαλεί ταχυκαρδία. Μύθος ή… μύθος!

Γράφει η Χρυσούλα Τσικνή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Για τους αληθινούς λάτρεις του καφέ, η μέρα τους δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς μια κούπα/φλιτζάνι… απόλαυσης! Ακόμα όμως και στην απογευματινή νωθρότητα ο καφές μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή τόνωσης. Παρά όμως τη χαρά και την απόλαυση που μας δίνει αυτή η κούπα/φλιτζάνι καφέ, ο θησαυρός αυτός κουβαλάει και πολλούς μύθους που η επιστήμη έχει καταρρίψει.
Και αφού όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται στο φως και καταρρίπτουν έναν -έναν τους μύθους γύρω από τον καφέ, ήρθε η ώρα να εξαλειφθεί και η παρανόηση «ο καφές προκαλεί ταχυκαρδία»!

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό του Αμερικάνικου Καρδιολογικού Συλλόγου (Journal of the American Heart Association) και έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της συνήθους πρόσληψης καφεϊνούχων ροφημάτων όπως ο καφές, με την εμφάνιση καρδιακών αρρυθμιών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.388 συμμετέχοντες μεγάλης ηλικίας, συγκεκριμένα ηλικίας περίπου 72 ετών, όπου δεν είχαν εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή. Αφού εξετάσθηκε η διατροφική τους πρόσληψη και η πρόσληψη ροφημάτων όπως ο καφές, στους συμμετέχοντες τοποθετήθηκε ένας 24-ωρος καταγραφέας της καρδιακής τους λειτουργίας, το γνωστό holter. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν δεν κατάφεραν να δείξουν κάποια επίδραση του καφέ αλλά και γενικότερα της καφεΐνης στην εμφάνιση αρρυθμιών της καρδιάς.

Κάνοντας τη διαφορά…
Η μελέτη αυτή ξεχωρίζει με όσες έχουν μελετήσει αυτό το θέμα μέχρι σήμερα καθώς έχει συμπεριλάβει υγιή άτομα και όχι άτομα με ιστορικό αρρυθμιών ή στεφανιαίου επεισοδίου. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πολλές φορές οι ιατροί και οι επιστήμονες υγείας στην κλινική πράξη δίνουν συστάσεις για την αποφυγή της πρόσληψης καφεΐνης σε υγιή άτομα προκειμένου να προλάβουν την εμφάνιση καρδιακών αρρυθμιών, κάτι που αντιθέτως μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμια για την υγεία αποτελέσματα. Γιατί;

Ο καφές ως βασικός «αντιπρόσωπος» της καφεΐνης έχει συνδεθεί με απεριόριστα για την υγεία και μάλιστα για την καρδιαγγειακή υγεία οφέλη. Μελέτες σήμερα δείχνουν πως η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ δε φαίνεται να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση στα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά καφέ. Αντίστοιχα, η συστηματική πρόσληψη καφέ και μάλιστα ελληνικού καφέ φαίνεται να συνδέεται με καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία και μακροζωία.

Και αυτά γιατί ο καφές όπως ο ελληνικός ή ο στιγμιαίος καφές αποτελούν ένα… κοκτέιλ αντιοξειδωτικών ουσιών όπως το χλωρογενικό οξύ, πολυφαινολών, λιποδιαλυτών ουσιών και άλλων φιλικών για την καρδιά ενώσεων.
Εφόσον, λοιπόν, τα ερευνητικά δεδομένα είναι με το μέρος των coffee-lovers, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (200-300mg καφεΐνης), που μεταφράζεται σε 2-4 ποτήρια/κούπες στιγμιαίου καφέ ή 4-6 φλιτζανάκια Ελληνικού την ημέρα μπορεί να είναι καθημερινή σε υγιή άτομα. Μάλιστα, τα άτομα που συνηθίζουν να καταναλώνουν συστηματικά καφέ με μέτρο, φαίνεται να έχουν και ευεργετικά οφέλη για την υγεία της καρδιά τους