Υγεία, διατροφή & lifestyle

Νέα ερευνητικά δεδομένα για τον καφέ και την επίδρασή του στην υγεία

Νέα ερευνητικά δεδομένα για τον καφέ και την επίδρασή του στην υγεία

Γράφει η Χρυσούλα Τσικνή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Θα λέγαμε ότι ο καφές είναι η 2η πηγή ενυδάτωσής μας μετά το νερό, το 2ο ρόφημα που μας έρχεται στο μυαλό μετά το νερό. Μάλιστα ο καφές μπορεί για όσους δεν έχουν καλή σχέση με το νερό, γιατί είναι άγευστο, άχρωμο και γενικά αδιάφορο όπως λένε συνήθως, να αποτελεί την 1η πηγή ενυδάτωσης. Αναμφισβήτητα, είναι η πρώτη κίνηση και σκέψη μας μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας και ξεκινήσει η μέρα μας, εργασιακά, προσωπικά, κοινωνικά, πνευματικά και σε όποιο άλλο πεδίο κινούμαστε και υπάρχουμε.

Διάφορες πρώιμες προοπτικές μελέτες καθώς επίσης και μελέτες ασθενών-μαρτύρων είχαν στο παρελθόν αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση της πρόσληψης καφέ στην υπέρταση, τις καρδιαγγειακές ασθένειες και τις καρδιακές αρρυθμίες, οδηγώντας πολλές φορές τους γιατρούς να αδυνατούν να συμβουλεύσουν κατάλληλα τους ασθενείς τους για την κατανάλωση καφέ που τόσο πολύ οι ασθενείς δε θέλουν να στερηθούν.
Πρόσφατη ανασκόπηση μελετών οι οποία εξέτασε 34 μελέτες με τα αποτελέσματά τους σχετικά με την κατανάλωση καφέ ήρθε να δώσει τέλος στην επιστημονική αβεβαιότητα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (3-4 κούπες ή φλιτζάνια/ημέρα) είναι απόλυτα ασφαλής και δεν αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, καρδιακής ανεπάρκειας, θνησιμότητας οποιασδήποτε αιτίας, καρδιακών αρρυθμιών αλλά και σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς με υπέρταση και άλλες καρδιαγγειακές ασθένειες.

Μια υπεροχή σε σχέση με τους άλλους καφέδες γι’ αυτή την ευεργετική δράση φάνηκε ότι παρουσιάζει ο φιλτραρισμένος καφές όπως είναι ο στιγμιαίος καφές που κατά κόρον καταναλώνουμε οι Έλληνες τόσο στη ζεστή όσο και στην κρύα εκδοχή του (φραπέ). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η προστατευτική δράση της μέτριας κατανάλωσης καφέ απέναντι στην υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το διαβήτη παρατηρήθηκε σε άτομα που έχουν το στιγμιαίο καφέ ως την αγαπημένη τους καθημερινή συνήθεια και όχι σε άτομα που τον καταναλώνουν περιστασιακά.

Ο καφές δεν είναι μια συνήθεια των τελευταίων χρόνων… Έχει πολλά χρόνια ιστορίας και παράδοσης στην πλάτη του. Και ερευνητικής παράδοσης ταυτόχρονα. Με τη διαφορά ότι με το πέρασμα των χρόνων η μεθοδολογία των ερευνών εξελίσσεται και βελτιώνεται παρέχοντας πιο έγκυρη γνώση.
Μέσα στην απαιτητική και αδιάκοπη καθημερινότητα είναι σημαντικό να προσέχουμε τον εαυτό μας μέσα από απλές κινήσεις οι οποίες όμως μπορούν να μας προσφέρουν την ευεξία και την προστασία που χρειαζόμαστε να έχουμε έναντι σε διάφορες καταστάσεις υγείας. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η φυσιολογική, μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ που αντιστοιχεί σε 3-4 ποτήρια/ κούπες την ημέρα δεν ενέχει κινδύνους για την πίεση και την καρδιά σας, ενώ αντιθέτως μπορεί να αποδειχθούν στο μέλλον άκρως πολύτιμες!

ΠΗΓΗ :
Chrysant SG. The impact of coffee consumption on blood pressure, cardiovascular disease and diabetes mellitus. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2017 Mar;15(3):151-156. doi: 10.1080/14779072.2017.1287563. Epub 2017 Feb 3.