Υγεία, διατροφή & lifestyle

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μας κερδίζουν θερμίδες!

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μας κερδίζουν θερμίδες!

Η απόκτηση και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους από εμάς. Υπάρχει, όμως, κάποιο μυστικό που θα μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε;

Αν θέλετε να έχετε το βάρος σας υπό έλεγχο, το μυστικό βρίσκεται στο λεγόμενο «ενεργειακό ισοζύγιο», δηλαδή την ισορροπία ανάμεσα στις θερμίδες που προσλαμβάνετε καθημερινά από τη διατροφή σας και στις θερμίδες που δαπανάτε μέσω των βασικών λειτουργιών του οργανισμού και της σωματικής δραστηριότητας. Για να βγείτε, λοιπόν, νικητές στη “μάχη των θερμίδων”, αρκεί να υιοθετήσετε στην καθημερινότητά σας απλές και υγιεινές συνήθειες, όπως αυτές που θα διαβάσετε παρακάτω:

Κάντε έξυπνες αντικαταστάσεις!
Για να μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε στην καθημερινότητά σας, δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε όλες τις αγαπημένες σας γεύσεις. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προτιμήσετε να καταναλώσετε τις light εκδοχές των τροφίμων που σας αρέσουν. Αν, για παράδειγμα, είστε λάτρεις των γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Μια πρόταση που θα σας “λύσει τα χέρια” είναι το κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά, το οποίο συνδυάζει τη γεύση και τη θρεπτική αξία του πλήρους σε λιπαρά τυριού, έχοντας, όμως, παράλληλα λιγότερες θερμίδες και μειωμένα κορεσμένα λιπαρά. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε παντού:

• στο πρωινό σας μαζί με ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης
• στο τοστ ή σε κάποιο κρύο σάντουιτς,
• ως συνοδευτικό για τη σαλάτα σας,
• ακόμα και όταν θέλετε να παρασκευάσετε τη δική σας σπιτική, ισορροπημένη και νόστιμη εκδοχή του αγαπημένου σας “junk food”, όπως πίτσα, burger ή club sandwich.

Βάλτε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας!
Δεν είναι μυστικό πως η συστηματική σωματική δραστηριότητα αποτελεί παράγοντα-κλειδί τόσο για την απόκτηση όσο και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Τα οφέλη της, όμως, δε σταματούν εκεί, αφού σας βοηθάει να κρατήσετε μακριά ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση, να προστατεύσετε την υγεία των οστών και να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας, αλλά και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας! Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος ή δε σας ενθουσιάζει η ιδέα του γυμναστηρίου, τότε μπορείτε να κάνετε το πρώτο βήμα βρίσκοντας αφορμές να περπατήσετε περισσότερο:

• Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερο το αυτοκίνητο για τις εξωτερικές δουλειές και τα ψώνια σας.
• Κατεβείτε από το λεωφορείο ή το μετρό μια στάση πριν τη δουλειά ή παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά.
• Περάστε ευχάριστα τα σαββατοκύριακά σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα κάνοντας ένα περίπατο στη φύση ή πηγαίνοντας μια βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο.

Δώστε προσοχή στα σνακς!
Μπορεί να μην αποτελούν τα κύρια γεύματα της ημέρας, όμως πολλές φορές οι απρόσεχτες επιλογές σε σνακς και τα άσκοπα τσιμπολογήματα είναι ο λόγος που ξεφεύγουμε τελικά στις ημερήσιες μας θερμίδες. Για να είναι οι επιλογές σας πιο ισορροπημένες, προετοιμάστε νόστιμα και γρήγορα σνακς που μπορείτε να πάρετε μαζί σας παντού.

Μερικές προτάσεις:
• 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμιστό με 2 φέτες κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά
• 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης και 1 φρούτο
• 1 μικρή αραβική πίτα με 1 φέτα βραστή γαλοπούλα, 1 φέτα κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά και λαχανικά επιλογής

Κλείνοντας, το βάρος σας είναι μια υπόθεση που δεν πρέπει να σας αγχώνει. Συνδυάζοντας την ισορροπημένη διατροφή με την άσκηση, μπορείτε κι εσείς να φτάσετε βήμα βήμα στο στόχο σας!