Υγεία, διατροφή & lifestyle

Καφές και εγκυμοσύνη

Καφές και εγκυμοσύνη

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Είστε από τις γυναίκες που η μέρα σας ξεκινάει μετά την πρώτη γουλιά καφέ και τώρα βρίσκεστε στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης; Έχετε κατακλυστεί από ερωτήσεις από τον περίγυρο και συμβουλές από ειδικούς και μη; Και πέραν των ερωτήσεων για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου έχετε την απορία για το αν μπορείτε να πίνετε καφέ;

Η αλήθεια είναι ότι κατανάλωση του καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υφίσταται κάποιους περιορισμούς όμως δε χρειάζεται να τον βγάλετε από τη ζωή σας. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), αναφέρει ότι η κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλή για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο, καθώς και κατά την περίοδο του θηλασμού. Γι’ αυτό χρειάζονται έξυπνες και ασφαλείς κινήσεις σε αυτό το διάστημα. Για παράδειγμα; Υπάρχουν καφέδες με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη όπως ο γαλλικός καφές ή αλλιώς καφές φίλτρου (175 mg καφεΐνης / κούπα) με αποτέλεσμα να περιορίζεται πολύ η ποσότητα που μπορείτε να πιείτε. Από την άλλη όμως, υπάρχουν καφέδες με μέτρια περιεκτικότητα σε καφεΐνη όπως ο στιγμιαίος και ο ελληνικός καφές ώστε τα 200mg καφεΐνης να αντιστοιχούν σε 2-3 κούπες / ποτήρια στιγμιαίου καφέ ή σε 4-5 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ την ημέρα.

Ωστόσο θυμηθείτε… καφεΐνη περιέχεται και σε άλλα τρόφιμα (100 g σοκολάτας περιέχουν 40 mg καφεΐνης) ή ροφήματα (αναψυκτικό τύπου cola περιέχει 25-30 mg καφεΐνης). Στην αγορά πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές ντεκαφεϊνέ προϊόντων και ροφημάτων. Ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές αποδίδει μόλις 2-3 mg καφεΐνης ανά 200 mL και ο ντεκαφεϊνέ ελληνικός 0-1 mg καφεΐνης ανά 50mL. Θα μπορούσε, λοιπόν, να σας λύσει τα χέρια όταν φοβάστε ότι μπορεί να ξεπεράσετε το ημερήσιο όριο πρόσληψης καφεΐνης. Και ειδικά όταν η αποκαφεϊνοποίηση γίνεται με απόλυτα φυσικό τρόπο. Η μέθοδος αποκαφεϊνοποίησης με ζεστό νερό περιλαμβάνει την εμβάπτιση των κόκκων καφέ σε ζεστό νερό, προκαλώντας τη διάλυση της καφεΐνης στο νερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτό τον τρόπο ο ντεκαφεϊνέ καφές διατηρεί όλο το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο.

Οι ντεκαφεϊνέ επιλογές ελληνικού ή/και στιγμιαίου καφέ μπορούν να γίνουν μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, εντός των ορίων ασφαλείας, στο όμορφο αυτό διάστημα της ζωής σας!

Βιβλιογραφία

EFSA, Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal 2015;13(5):4102 [120 pp.]. Available online: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4102

Hsieh YH and Ofori JA. Innovations in food technology for health. Asia Pac J Clin Nutr. 2007; 16:65-73

Ιωάννα Παπαδοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc