Υγεία, διατροφή & lifestyle

H σημασία της διατροφής στη βελτίωση των βιοχημικών δεικτών

H σημασία της διατροφής στη βελτίωση των βιοχημικών δεικτών

Σε μια διαγνωστική εξέταση, κάποιος από τους παρακάνω δείκτες μπορεί να βρίσκεται εκτός ορίων. Είναι βέβαιο, πως για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τους βιοχημικούς μας δείκτες και να τους επαναφέρουμε όσο το δυνατόν στα φυσιολογικά όρια, πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Εξέχουσα σημασία έχουν οι αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση, οι οποίες χρειάζεται να είναι συγκεκριμένες και σαφείς.

Πως να διαβάσω τον παραπάνω πίνακα;
Αν έχετε κάποια από τις παθήσεις που αναγράφονται στην αριστερή στήλη του πίνακα, τότε χρειάζεται να κάνετε τακτικά διαγνωστικούς ελέγχους στους δείκτες που βρίσκονται στη δεξιά στήλη του πίνακα. Αν οι τιμές τους βρίσκονται εκτός των φυσιολογικών ορίων, τότε συζητήστε με τον θεράποντα ιατρό, τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνετε, ώστε οι τιμές να επανέλθουν.

Ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για μένα;
Κάθε παθολογική κατάσταση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, όσον αφορά το διαιτολόγιο, αλλά και τη μορφή της άσκησης που χρειάζεται να ακολουθηθεί. Δεν υπάρχει κάποιο ιδανικό διατροφικό πλάνο που λειτουργεί για όλους. Στο σχεδιασμό ενός διαιτολογίου χρειάζεται να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες της πάθησης, οι ενεργειακές ανάγκες του ατόμου, οι προτιμήσεις του και ο τρόπος διαβίωσής του. Με αυτόν τον τρόπο το διατροφικό πρόγραμμα θα είναι αποτελεσματικό και θα είναι ρεαλιστική η μακροπρόθεσμη εφαρμογή του.

Δίαιτα ή αλλαγή τρόπου ζωής;
Φαίνεται πως η απλή εφαρμογή ενός διαιτολογίου δεν είναι αρκετή για να μπορέσει το άτομο να λύσει οριστικά το ζήτημά του. Είναι σημαντικό τελικά, να γίνει η διαδικασία του φαγητού πιο συνειδητή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τροποποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς και της διατροφικής εκπαίδευσης.Δεν έχει σημασία το άτομο να ακολουθήσει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ένα πρόγραμμα διατροφής, αλλά να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται και νοιώθει απέναντι στο φαγητό. Χρειάζεται, λοιπόν, να γίνουν συνειδητές οι συμπεριφορές και οι συνήθειες εκείνες που οδηγούν το άτομο να τρέφεται με ένα τρόπο που δεν βοηθά στην θετική έκβαση της πάθησής του και να αλλάξουν οριστικά. Να θυμάστε πως κάθε φορά που τρέφεστε είτε τρέφετε την νόσο, είτε την αντιμετωπίζετε!