Υγεία, διατροφή & lifestyle

Γιατί οι λάτρεις του καφέ ζουν περισσότερο;

Γιατί οι λάτρεις του καφέ ζουν περισσότερο;

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως είναι ο καφές και φυσικά η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση! Ο καφές μπορεί να θεωρηθεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας καθώς για τους περισσότερους αποτελεί είτε την ‘’απαραίτητη προϋπόθεση’’ για να ανοίξουν τα μάτια τους το πρωί είτε την καθημερινή τους συντροφιά στο σπίτι ή στη δουλειά είτε απλά μια ευκαιρία να συναντήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αν και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ξενόφερτοι καφέδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά, σταθερή αξία στις προτιμήσεις των Ελλήνων παραμένει ο ελληνικός καφές. Εκτός από την απόλαυση, πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα μας δείχνουν πως ο ελληνικός καφές μπορεί να μας χαρίσει υγιή καρδιά και μακροζωία!

Ελληνικός καφές για υγιή καρδιά

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγα χρόνια και διεξήχθη σε ελληνικό πληθυσμό, και πιο συγκεκριμένα σε ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού της Ικαρίας ηλικίας 69-81 ετών, όσοι συνήθιζαν να πίνουν καθημερινά ελληνικό καφέ- και μάλιστα σε ποσότητα μεγαλύτερη από 450 ml/ημέρα- εμφάνιζαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η συσχέτιση αυτή ήταν εμφανής και σε υπερτασικά άτομα. Επιπλέον, φάνηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν κυρίως ελληνικό καφέ παρουσίαζαν καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία σε σχέση με όσους κατανάλωναν άλλους τύπους καφέ όπως π.χ. καφέ φίλτρου. Έτσι, γνωρίζοντας πως η Ικαρία έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον λόγω της μακροζωίας των κατοίκων της, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως ένα από τα μυστικά τους είναι και η κατανάλωση ελληνικού καφέ!

Τι κάνει όμως τον ελληνικό καφέ να διαφέρει;

Η σύσταση του ελληνικού καφέ τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους καφέδες και αυτό, όπως έχει φανεί, οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον τρόπο παρασκευής του. Ο ελληνικός καφές δε φιλτράρεται αλλά βράζεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ποσότητα των ευεργετικών συστατικών από τους κόκκους καφέ στο ρόφημα. Έτσι, είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, όπως το χλωρογενικό οξύ, που έχουν αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στην προάσπιση του καρδιαγγειακού μας συστήματος και τη βελτίωση της συνολικής υγείας. Επιπλέον, η περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε καφεΐνη θεωρείται χαμηλή σε σχέση με άλλα είδη καφέ, αν σκεφτούμε πως ένα φλιτζανάκι ελληνικού περιέχει ~40mg καφεΐνης ενώ για παράδειγμα ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει 115-175mg καφεΐνης.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, ο καφές εκτός από καθημερινή απόλαυση μπορεί να αποδειχθεί και σύμμαχος της καρδιάς μας. Στην υγειά μας λοιπόν!

Ιωάννα Παπαδοπούλου, MSc
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος