Υγεία, διατροφή & lifestyle

Γιατί να ξεκινήσεις την κάθε μέρα σου τρώγοντας πρωινό;

Γιατί να ξεκινήσεις την κάθε μέρα σου τρώγοντας πρωινό;

Κάθε πρωί έχεις τόσα να κάνεις και είναι πολύ εύκολο το πρωινό να πέσει χαμηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές σου. Ωστόσο, αφιερώνοντας μόνο λίγα λεπτά για να προετοιμάσεις και να φας ένα ισορροπημένο πρωινό, μπορείς στην πραγματικότητα να κάνεις τη διαφορά στην ημέρα σου!

Κάθε πρωί έχεις τόσα να κάνεις και είναι πολύ εύκολο το πρωινό να πέσει χαμηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές σου. Ωστόσο, αφιερώνοντας μόνο λίγα λεπτά για να προετοιμάσεις και να φας ένα ισορροπημένο πρωινό, μπορείς στην πραγματικότητα να κάνεις τη διαφορά στην ημέρα σου! Γιατί είναι, όμως, γίνεται τόσος λόγος για τη σημασία του πρωινού;

Σου δίνει ενέργεια! Μετά την ολονύκτια νηστεία, οι αποθήκες ενέργειας του οργανισμού σου έχουν αδειάσει. Έτσι, το να ξεκινάς τη μέρα σου χωρίς πρωινό είναι σαν να προσπαθείς να βάλεις μπρος το αυτοκίνητό σου χωρίς βενζίνη! Ένα ισορροπημένο πρωινό θα προσφέρει τα κατάλληλα «καύσιμα» στο σώμα αλλά και στον εγκέφαλό σου, έτσι ώστε να φύγεις από το σπίτι… σε πλήρη φόρτιση!

• Όμως, δεν είναι μόνο η ενέργεια! Το πρωινό μας δίνει την ευκαιρία να καταναλώσουμε τρόφιμα με πλούσια θρεπτική αξία που ίσως παραλείπουμε άλλες ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να περιέχει δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών αλλά και πολύτιμων βιταμινών (π.χ. βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και μετάλλων. Επιπλέον, έχει φανεί πως τα άτομα που καταναλώνουν δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης τείνουν να έχουν καλύτερη ποιότητα διατροφής στο σύνολό της.

• Αν ψάχνεις το μυστικό για να αποδίδεις καλύτερα στη δουλειά σου, τότε ίσως το βρεις στο πρωινό σου, αφού η συστηματική κατανάλωση πρωινού έχει συσχετιστεί με βελτιωμένες εργασιακές επιδόσεις! Αυτό δεν ισχύει, όμως, μόνο για τους μεγάλους! Έχει φανεί πως τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό παρουσιάζουν αυξημένη συγκέντρωση και μνήμη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις και ψυχοκοινωνική λειτουργία στο χώρο του σχολείου.

• Πιστεύεις πως παραλείποντας το πρωινό θα χάσεις βάρος πιο εύκολα; Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς! Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, το πρωινό γεύμα αποτελεί σύμμαχο τόσο στην απώλεια όσο και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αφού συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του αισθήματος κορεσμού , ειδικότερα αν περιέχει αρκετές φυτικές ίνες (π.χ. μαύρο ψωμί/ φρυγανιές, δημητριακά πρωινού ή μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης κλπ). M’ αυτόν τον τρόπο, σε βοηθάει να ελέγχεις καλύτερα την πείνα σου, να αποφεύγεις τα άσκοπα τσιμπολογήματα και, επομένως, να μειώνεις τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα.