Υγεία, διατροφή & lifestyle

Γεμίστε με ενέργεια την κάθε σας μέρα!

Γεμίστε με ενέργεια την κάθε σας μέρα!

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Ανήκετε κι εσείς σε όσους κάνουν αγώνα για να «βάλουν μπρος στις μηχανές τους» κάθε πρωί ή αισθάνονται κόπωση πολύ νωρίς κατά τη διάρκεια της ημέρας; Σίγουρα έχετε στον κύκλο σας κάποιους πραγματικά αξιοζήλευτουςανθρώπους που σηκώνονται αβίαστα από το κρεβάτι και συνεχίζουν να έχουν τις μπαταρίες τους φορτισμένες και να είναι γεμάτοι ενθουσιασμόκαθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αναναρωτιέστε ‘’Μα πώς το κάνουν;’’, πιθανότατα ένα από τα μυστικά τους να είναι η σωστή διατροφή. Έτσι, αν θέλετε κι εσείς να βρείτε τη χαμένη σας ενέργεια, ίσως οι διατροφικές σας συνήθειες να χρειάζονται ένα «ταρακούνημα»…

Υιοθετήστε τη συνήθεια του πρωινού

Πολλοί παραλείπουν το πρωινό γεύμα για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα ότι δεν έχουν όρεξη την ώρα που ξυπνούν ή ότι θεωρούν ότι καταναλώνοντας ένα γεύμα λιγότερο θα χάσουν βάρος πιο εύκολα. Στην πραγματικότητα, είναι καλά τεκμηριωμένο πως η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της όρεξής μας κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και να μας ενθαρρύνει να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές στα επόμενα γεύματα και σνακς. Προτιμήστε να καταναλώσετε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με μια πηγή πρωτεΐνης έτσι ώστενα τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με ό,τι χρειάζεται από πλευράς ενέργειας, να θέσετε σε λειτουργία το μεταβολισμό σαςαλλά και να προσφέρετε στον εγκέφαλό σας τα απαραίτητα καύσιμα έτσι ώστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας με αυξημένη πνευματική εγρήγορση και διάθεση.

Μερικές προτάσεις:

· 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκαλιού με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά

· 1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα ή 1 γιαούρτι 2% με δημητριακά πρωινού με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης (ιδανικά επιλέξτε ένα προϊόν που συνδυάζει και τα 2 και έχει ελεγχόμενες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη) και 1 φρούτο

· 1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα με 1 μπάρα δημητριακών με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης

Εντάξτε τους υδατάνθρακες στα γεύματά σας

Οι υδατάνθρακες- και πιο συγκεκριμένα η γλυκόζη του αίματος- αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας τόσο για το ανθρώπινο σώμα όσο και για τον εγκέφαλο. Έτσι, για να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να επιτελέσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες, πρέπει να τον τροφοδοτούμε με υδατάνθρακες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πολύ καλή επιλογή αποτελούν οι σύνθετοι υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί, δημητριακά πρωινού και μπάρες με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, όσπρια κλπ.), καθώς όχι μόνο αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, αλλά επίσης συμβάλλουν στη σταδιακή απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία, εξασφαλίζοντας μια σταθερή παροχή ενέργειας στον οργανισμό.

Δώστε έμφαση στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Όλες οι βιταμίνες Β παίζουν ρόλο στη διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Επιπλέον, έχουν ευεργετική δράση στο νευρικό σύστημα, καθώς διευκολύνουν τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων. Επομένως, για να καρπωθείτε τα οφέλη τους, φροντίστε τις προσλαμβάνετε σε επαρκείς ποσότητες,εντάσσοντας στην καθημερινή σας διατροφή τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, το ψάρι, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Κι ένα tip:
Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε! Σε πολλές περιπτώσεις η υποτονικότητα που νιώθετε μπορεί να οφείλεται στην ανεπαρκή ενυδάτωση. Φροντίστε, λοιπόν, να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών αλλά και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Συνοψίζοντας, κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες, μπορείτε να χαρίσετε τον εαυτό σας την ενέργεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσετε ακόμα και τις πιο δύσκολες και απαιτητικές ημέρες.

Ιωάννα Παπαδοπούλου
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος MSc