Υγεία, διατροφή & lifestyle

Δημητριακά πρωινού: tips για να επιλέξεις σωστά!

Δημητριακά πρωινού: tips για να επιλέξεις σωστά!

Ποια εικόνα σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη “πρωινό”; Μήπως ένα μπολ με δημητριακά; Αν ναι, σίγουρα δεν είσαι ο μόνος, αφού τα δημητριακά πρωινού αποτελούν αγαπημένη πρωινή συνήθεια για τόσους πολλούς!

Ποια εικόνα σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη “πρωινό”; Μήπως ένα μπολ με δημητριακά; Αν ναι, σίγουρα δεν είσαι ο μόνος, αφού τα δημητριακά πρωινού αποτελούν αγαπημένη πρωινή συνήθεια για τόσους πολλούς!

Κι αν σε ρωτούσαμε πώς –με ποια κριτήρια δηλαδή- επιλέγεις τα δημητριακά που τρως;

Η αλήθεια είναι πως ρίχνοντας μια ματιά στο ράφι του super market παρατηρούμε πως υπάρχει τεράστια ποικιλία σε προϊόντα και τα περισσότερα έχουν ωραία γεύση. Το μόνο σίγουρο είναι, ωστόσο, ότι από την άποψη της θρεπτικής αξίας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΙΔΙΑ! Διάβασε, λοιπόν, παρακάτω και μάθε τρόπους για να ψωνίζεις έξυπνα και θρεπτικά!

þΜη μένεις μόνο στη «βιτρίνα»!
Οι συσκευασίες των δημητριακών είναι στην πλειοψηφία τους προσεγμένες, με έντονα χρώματα που «τραβούν» το βλέμμα μας. Στην μπροστινή τους πλευρά μπορείς να βρεις ορισμένες βασικές πληροφορίες για το προϊόν. Για να αποκτήσεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα συστατικά και τη θρεπτική τους αξία, γύρνα τη συσκευασία, βρες και διάβασε την ετικέτα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον πίνακα διατροφικής δήλωσης.

þΗ μερίδα μετράει!
Βρίσκεσαι ανάμεσα σε 2 προϊόντα; Δώσε προσοχή στην αναγραφόμενη μερίδα και έπειτα σύγκρινε τις θερμίδες (ή/ και τα θρεπτικά συστατικά π.χ. φυτικές ίνες, σάκχαρα) ανά μερίδα. Έτσι, μπορείς να δεις ποιο προϊόν ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου!

þΠροτίμησε δημητριακά ολικής άλεσης!
Γιατί; Αν συγκρίνουμε τα δημητριακά ολικής άλεσης με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα, θα δούμε πως τα δημητριακά ολικής άλεσης:
έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων
είναι πλούσια σε πολύτιμα συστατικά όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.
Για να είσαι σίγουρος ότι τα δημητριακά που θα επιλέξεις είναι ολικής άλεσης, αρκεί να κοιτάξεις τη λίστα συστατικών του προϊόντος και να προτιμήσεις αυτά που στις πρώτες θέσεις αναφέρουν συστατικά όπως “σιτάρι ολικής άλεσης”, “βρώμη ολικής άλεσης” κλπ.

þΖάχαρη και λιπαρά με μέτρο!
Πίσω από την απολαυστική γεύση των δημητριακών συχνά κρύβεται η υψηλή – και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ υψηλή- περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη ή/και λιπαρά. Γι’ αυτό, λοιπόν, την επόμενη φορά κάνε την επιλογή σου με σύμμαχο της ετικέτες τροφίμων:
-επίλεξε ένα προϊόν που να έχει τη ζάχαρη “υπό έλεγχο” (ιδανικά λιγότερα από 4-5g σακχάρων ανά μερίδα)
-αναζήτησε τα δημητριακά με τα λιγότερα λιπαρά ανά μερίδα.