Υγεία, διατροφή & lifestyle

Διαβάζοντας τις ετικέτες στα δημητριακά…

Διαβάζοντας τις ετικέτες στα δημητριακά…

Ήρθε η ώρα για τα ψώνια της εβδομάδας! Πηγαίνεις στο σούπερ-μάρκετ και ξεκινάς την περιπλάνησή σου στους διαδρόμους για να συγκεντρώσεις στο καρότσι σου όλα τα απαραίτητα που έχεις συμπεριλάβει στη λίστα σου.

Ήρθε η ώρα για τα ψώνια της εβδομάδας! Πηγαίνεις στο σούπερ-μάρκετ και ξεκινάς την περιπλάνησή σου στους διαδρόμους για να συγκεντρώσεις στο καρότσι σου όλα τα απαραίτητα που έχεις συμπεριλάβει στη λίστα σου. Όταν, λοιπόν, έρθει η ώρα για τα δημητριακά πρωινού, στέκεσαι μπροστά σε ένα μικρό χάος: ατελείωτα ράφια γεμάτα με πολύχρωμα κουτιά που παλεύουν για την προσοχή σου. Κι έτσι, εύλογα στο μυαλό σου γεννιέται η απορία: ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ;

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως όλα τα δημητριακά δεν είναι ίδια! Αν και στην πλειοψηφία τους είναι εύγευστα, δε θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε όλα ως «υγιεινές επιλογές», αφού παρουσιάζουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά τη θρεπτική αξία. Για να είσαι σε θέση, λοιπόν, να εντοπίσεις αυτές τις διαφορές και να επιλέξεις το “σωστό” προϊόν, αρκεί να εμπιστευτείς τις ετικέτες τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα:

• Αναζήτησε την ολική άλεση! Διαβάζοντας τη λίστα με τα συστατικά των δημητριακών, επίλεξε ένα προϊόν που στις πρώτες θέσεις να αναφέρει συστατικά όπως “σιτάρι ολικής άλεσης”, “βρώμη ολικής άλεσης” κλπ. Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που είναι πολύτιμες για τη λειτουργία του εντέρου αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

• Δώσε προσοχή στις μερίδες! Στις συσκευασίες δημητριακών οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά αναγράφονται ανά 100 g προϊόντος και ανά μερίδα. Αν θέλεις να συγκρίνεις τις θερμίδες ή/και τα θρεπτικά συστατικά διαφορετικών προϊόντων, μην ξεχάσεις να ελέγξεις τι ορίζεται ως μερίδα (π.χ. τα 30 ή τα 45 γρ.). Έτσι, μπορείς πιο εύκολα να επιλέξεις τα δημητριακά που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σου.

• Βάλε φρένο στη ζάχαρη! Κοιτάζοντας τη λίστα με τα συστατικά, ίσως σου φανεί δύσκολο να εντοπίσεις τη ζάχαρη. Η λύση είναι μια: δες απευθείας τα νούμερα! Παρατήρησε τον πίνακα διατροφικής επισήμανσης και επίλεξε ιδανικά ένα προϊόν με λιγότερα από 4-5g σακχάρων ανά μερίδα.

• Μην ξεχνάς τα λιπαρά! Αναζήτησε τα δημητριακά με τα λιγότερα λιπαρά ανά μερίδα. Έχε στο νου σου πως συνήθως τα δημητριακά τύπου granola έχουν περισσότερα λιπαρά συγκριτικά με τα απλά δημητριακά πρωινού, καθώς περιέχουν ξηρούς καρπούς αλλά και πρόσθετα λιπαρά που αναγράφονται στα συστατικά.