Υγεία, διατροφή & lifestyle

Αιμορροΐδες: Πώς να εκπαιδεύσετε το έντερό σας

Αιμορροΐδες: Πώς να εκπαιδεύσετε το έντερό σας

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες εμφάνισης των αιμορροΐδων. Μπορείτε να την προλάβετε, αν αυξήσετε τη συχνότητα επισκέψεών σας στην τουαλέτα. Για να το καταφέρετε αυτό, θα πρέπει να εκπαιδεύσετε το έντερό σας ώστε να έχει ένα σταθερό πρόγραμμα κενώσεων, κατά προτίμηση το πρωί.

Οι κακές πρωινές συνήθειες

Πέραν της κακής συνήθειας να μην καταναλώνουμε αρκετές ίνες και να μην πίνουμε άφθονο νερό, ο σύγχρονος ρυθμός ζωής έχει μερίδιο ευθύνης για την πρόκληση δυσκοιλιότητας. Συνήθειες όπως το αργοπορημένο ξύπνημα, το γρήγορο ντους και το φτωχό πρωινό καθώς βιαζόμαστε να φύγουμε για τη δουλειά, δεν κάνει καλό στη λειτουργία του εντέρου.

Το γνωρίζατε ότι η παράλειψη του πρωινού καφέ μπορεί να είναι αρκετή για να αποσυντονίσει το εντερικό σύστημα όλη μέρα; Κι όμως, η κινητικότητα του εντέρου μπορεί να «παγώσει» για μία ολόκληρη μέρα αν δεν τηρείται μία καθημερινή πρωινή ρουτίνα. Και δεδομένου ότι οι τουαλέτες δημόσιας χρήσης δεν προτιμώνται, η τάση είναι η αναβολή της κένωσης μέχρι την επιστροφή στο σπίτι. Και εκεί ακριβώς ανοίγει η πόρτα για την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας.

Τι προβλέπει η εκπαίδευση

Η εκπαίδευση του εντέρου απαιτεί ένα σταθερό πρόγραμμα. Θα πρέπει να αφιερώνετε τουλάχιστον 15-20 λεπτά στην πρωινή σας ρουτίνα για την κινητικότητα του εντέρου, κατά προτίμηση την ίδια ώρα κάθε πρωί πριν την αναχώρηση για τη δουλειά.

Θυμηθείτε ότι ένας πρωινός καφές ή τσάι είναι ένας ακόμα τρόπος για να θέσετε σε κίνηση το έντερό σας. Συμβάλλει στη διέγερση του εντέρου καθώς δρα αγγειοδιασταλτικά, δηλαδή διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και συνεπώς προκαλεί αυξημένη ροή αίματος και γαστρεντερική δραστηριότητα.

Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε την επιθυμία να επισκεφθείτε την τουαλέτα νωρίς το πρωί, δοκιμάστε να καθίσετε για λίγο στη λεκάνη. Είναι πολύ πιθανό με τον τρόπο αυτόν να προκληθεί το ερέθισμα της κένωσης.

Αν ωστόσο παρά τις προσπάθειες εκπαίδευσης του εντέρου, η δυσκοιλιότητα επιμένει, όπως και οι αιμορροΐδες, τότε είναι απαραίτητη η πρωκτολογική εξέταση για να κριθεί αν είναι απαραίτητη η ιατρική αντιμετώπιση. Για τις εσωτερικές αιμορροΐδες 3ου και 4ου σταδίου, καθώς και για περιπτώσεις θρομβωμένων αιμορροΐδων, ο πλέον σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η LASER αιμορροϊδοπλαστική, που καθιστά τη θεραπεία εύκολη υπόθεση. Η μέθοδος εφαρμόζεται χωρίς πόνο, τομές και ράμματα. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί, αντιθέτως μπορεί να επιστρέψει εντός της ίδιας ημέρας στις δραστηριότητές του.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.proctohealth.com.