Τα νέα της αγοράς

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων: κίνδυνος για την υγεία;

Nutrimed Blog

Ο λόγος για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και την ανησυχία που επιδεικνύει η επιστημονική κοινότητα για την παρουσία τους τόσο στα τρόφιμα που καταναλώνουμε όσο και στην επαφή μας με φυτά που ενδέχεται να τα περιέχουν

Ο λόγος για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και την ανησυχία που επιδεικνύει η επιστημονική κοινότητα για την παρουσία τους τόσο στα τρόφιμα που καταναλώνουμε όσο και στην επαφή μας με φυτά που ενδέχεται να τα περιέχουν. Ο καθηγητής Ν.Olea από το πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία, τόνισε, στο 10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής του 2007, τον ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (Organochlorine pesticides – Ocs) που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Πού βρίσκονται;
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα αποτελούν τους κύριους φορείς μεταφοράς των υπολειμμάτων αυτών. Μάλιστα, στα σημερινά παιδιά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος καθώς εκτίθεται το στόμα τους (κύρια πηγή εισόδου στο σώμα) στα OCs γιατί παίζουν στη γη και στο γρασίδι και ακουμπούν πολύ περισσότερο από ότι ένας ενήλικας το έδαφος.

Οι κίνδυνοι
Τα OCs έχουν συσχετισθεί με ενδοκρινολογικές βλάβες γενετήσιου χαρακτήρα (πχ κρυπτοορχιδισμός, πρόωρη ανάπτυξη), ενώ έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα τοξικά για το νευρικό σύστημα. Τέλος, ορισμένες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο καθηγητής Ν. Olea καταλήγει ότι αν και μερικά OCs έχουν απαγορευτεί από ορισμένα κράτη χρησιμοποιούνται από ορισμένα άλλα θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Νέα από το 10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής, Παρίσι 2007: Υπολείμματα φυτοφαρμάκων. O μεγάλος κίνδυνος για την υγεία μας.