Τα νέα της αγοράς

Προβιοτικά, φυσικοί σύμμαχοι;

Nutrimed Blog

Τα προβιοτικά είναι βασικοί “κάτοικοι” του γαστρεντερικού μας συστήματος και πιο συγκεκριμένα του παχέος εντέρου

Τα προβιοτικά είναι βασικοί «κάτοικοι» του γαστρεντερικού μας συστήματος και πιο συγκεκριμένα του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, μερικά από αυτά τα βακτήρια, όπως οι λακτοβάκιλλοι, τα bifidobacteria και οι σακχαρομήκυτες, φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου, διατηρώντας ή επαναφέροντας τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου.

Προβιοτικά συστατικά υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, με κυριότερα το παραδοσιακό γιαούρτι, το κεφίρ, το τυρί. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες τροφίμων πραγματοποιούν εμπλουτισμό ορισμένων προϊόντων τους με στελέχη προβιοτικών, με κύριο στόχο την προαγωγή της ομαλής λειτουργίας του εντέρου. Ένα σημαντικό ζήτημα στη χρήση αυτών των προϊόντων είναι η επιβίωση των βακτηρίων στα προϊόντα ή στην πορεία της τροφής μέσα στο σώμα (pH στομάχου), ώστε να φτάσουν άθικτα στο έντερο και να επιδράσουν σε αυτό. Ένας πιθανός τρόπος αντιμετώπισης είναι η συνύπαρξη πρεβιοτικών στο τρόφιμο, ενώ ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος πρόσληψης προβιοτικών είναι μέσω ειδικών συμπληρωμάτων προβιοτικών και ιδίως μέσω εκείνων που περιέχουν συνδυασμό σημαντικών στελεχών προβιοτικών με αποδεδειγμένα ευεργετική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Θα έλεγε, λοιπόν κανείς, πως τα προβιοτικά αναδεικνύονται με τον καιρό ως σημαντικά συστατικά της διατροφής μας για τη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου και μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύτιμο σύμμαχο υγείας, τόσο για άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές όσο και σε υγιείς ανθρώπους που θέλουν να προλάβουν την εμφάνιση ασθενειών και να ενισχύσουν την άμυνα του γαστρεντερικού συστήματος.