Τα νέα της αγοράς

Παρελθόν ο φόρος «παχυσαρκίας»

Παρελθόν ο φόρος «παχυσαρκίας»

Η Δανία είναι μία πλούσια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Δανία αναθεωρεί

Η Δανία είναι μία πλούσια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη ως προς την ποιότητα ζωής και την εξασφάλιση της υγείας του πληθυσμού. Πρόσφατα, η κυβέρνησή της αποφάσισε να καταργήσει το φόρο στα κορεσμένα λίπη, πριν ακόμη περάσει ένας χρόνος από την εφαρμογή του, καθώς επίσης και να ματαιώσει τα σχέδια που αφορούσαν την επιβολή φόρου στα τρόφιμα ή ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη.

Η απόφαση αυτή της Δανίας δημιουργεί ερωτηματικά σε ολόκληρη την Ευρώπη για το κατά πόσο η φορολογία μπορεί να δράσει προστατευτικά στη δημόσια υγεία, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν πως η επιβολή φόρων στα τρόφιμα απέτυχε τελικά να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα δεν κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα του κράτους.

Δράση και αντίδραση

Τα οικονομικά συμφέροντα πρέπει να σταματήσουν να προβάλλονται ως μέτρο απέναντι στην παχυσαρκία. Στην πραγματικότητα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η επιβολή περαιτέρω φόρου στα τρόφιμα όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά, ενδεχομένως, θα επηρεάσει ταυτόχρονα αρνητικά και την οικονομία με αποτέλεσμα, να πληγεί περαιτέρω η ήδη επιβαρυμένη ελληνική αγορά. Εξάλλου, η παχυσαρκία είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα και πίσω από την αύξησή της «κρύβεται» η λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά στο σύνολό της.

Ένα πλήθος επιστημονικών μελετών έχει δείξει πως η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από τη σωστή ενημέρωση και τη διατροφική εκπαίδευση του πληθυσμού. Τα καταπιεστικά μέτρα μάλλον θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η ανθρώπινη φύση άλλωστε αποδεικνύει συνεχώς πως οτιδήποτε πάρει την ταμπέλα του «απαγορευμένου», γίνεται πιο θελκτικό στα μάτια του καταναλωτή.

Τζόβα Ελίζα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Ομάδα Nutrimed