Τα νέα της αγοράς

MyBoukitsa από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

MyBoukitsa από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Με αφορμή τη δημιουργία του νέου, καινοτόμου διατροφικού προϊόντος MyBoukitsa – μια αποκλειστική δημιουργία του Τμήματος Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου – ζητήσαμε από τη Δρ.Σταυρούλα Στουπή, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Τμήματος, να μας μιλήσει για την όλη διαδικασία σχεδιασμού του προϊόντος και τα σημαντικά διατροφικά του πλεονεκτήματα.

 Με αφορμή τη δημιουργία του νέου, καινοτόμου διατροφικού προϊόντος MyBoukitsa – μια αποκλειστική δημιουργία του Τμήματος Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου – ζητήσαμε από τη Δρ.Σταυρούλα Στουπή, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Τμήματος, να μας μιλήσει για την όλη διαδικασία σχεδιασμού του προϊόντος και τα σημαντικά διατροφικά του πλεονεκτήματα.


1. Κυρία Στουπή, πως προέκυψε η ιδέα του καινοτόμου διατροφικού προϊόντος MyBoukitsa από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο;

Η ανάπτυξη των διατροφικών προϊόντων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποδοχή του καταναλωτή, γι’ αυτό είναι σημαντικό, όταν είναι εφικτό, να συμπεριλαμβάνεται ο καταναλωτής στη διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής ενός νέου προϊόντος. Για τη διαμόρφωση του νέου, καινοτόμου διατροφικού προϊόντος MyBoukitsa από το Τμήμα Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, οι ίδιοι οι φοιτητές μας, υπό την εποπτεία των εξειδικευμένων και έμπειρων Διατροφολόγων-Διαιτολόγων καθηγητών του Τμήματος, έλαβαν υπόψη τους τις διατροφικές ανάγκες ενός νεαρού καταναλωτή, στο πλαίσιο ενός πολυάσχολου ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών. Καταλήξαμε λοιπόν σε ένα προϊόν υψηλής ενέργειας, εύγευστο, που διαρκεί ανάμεσα στα γεύματα, βοηθάει στη συγκέντρωση και καταπολεμά την κόπωση. Το MyBoukitsa κυκλοφόρησε σε δύο γεύσεις, μαύρη σοκολάτα και cranberries, προκειμένου να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Επιπλέον, μεγάλη σημασία δόθηκε στη συσκευασία. Έπειτα από έρευνα, καταλήξαμε σε μια πολύ πρωτοποριακά ατομική και εύχρηστη συσκευασία για τον πολυάσχολο, σύγχρονο νεαρό καταναλωτή, ο οποίος κινείται πολύ εκτός σπιτιού.

Την παραγωγή και συσκευασία του MyBoukitsa ανέλαβε η εταιρία παρασκευής και εμπορίας υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων, Organic 3S.

2. Ποια η χρησιμότητα και η καινοτομία του διατροφικού προϊόντος MyBoukitsa;

Η καινοτομία του MyBoukitsa έγκειται στο ότι είναι εύκολο στη χρήση και παράλληλα θρεπτικό. Μπορεί να καταναλωθεί είτε ως σνακ, είτε με προσθήκη γάλακτος, γιαουρτιού ή χυμό πορτοκαλιού στο πολύ πρακτικό κυπελάκι της συσκευασίας. Μπορεί να καταναλωθεί είτε στο σπίτι, είτε στο γραφείο και στα διαλλείματα των μαθημάτων των φοιτητών. Παράλληλα, η καινοτομία του βασίζεται στο ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ουσίες, όπως τα αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα είναι γευστικό λόγω της καινοτόμου μορφής του "τραγανές μπουκιές crunchy".

3. Το καινοτόμο αυτό διατροφικό προϊόν θεωρείται λειτουργικό ενώ περιέχει και υπετρόφιμα (super foods). Ποια είναι τα οφέλη του προϊόντος για την υγεία του καταναλωτή;

Το MyBoukitsa έχει δημιουργηθεί με σκοπό να ενισχύσει τη σωματική και ψυχική υγεία του καταναλωτή (λειτουργικό). Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (από τα δημητριακά), περιέχει πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών (από τη μαύρη σοκολάτα και τα μούρα). Τα μούρα είναι από τα πιο δημοφιλή υπετρόφιμα (super foods) καθώς έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών που βελτιώνουν την υγεία. Το προϊόν είναι ελεύθερο γλουτένης, επομένως απευθύνεται και στη μερίδα αυτή του πληθυσμού που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η κατανάλωση του προϊόντος παρέχει στον οργανισμό συστατικά που προάγουν την εύρυθμη λειτουργία και ευεξία του, διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε επιθυμητά επίπεδα και προστατεύουν από τις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες, «απομακρύνοντας» τις ασθένειες και το γήρας.

4. Πως θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει η συνεργασία της Βιομηχανίας τροφίμων με την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και πώς μπορεί να βοηθήσει έναν απόφοιτο Διαιτολογίας στην αγορά εργασίας;

Ο ρόλος της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είναι να παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση με τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζονται οι νέοι επιστήμονες, αλλά και την ιδιαίτερα σημαντική σύνδεση της θεωρίας με την πράξη του επαγγέλματος που έχει επιλέξει και τη διασύνδεση με το επάγγελμα. Η συνεργασία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη Βιομηχανία συμβάλλει παράλληλα στην προετοιμασία ικανών, καταρτισμένων αποφοίτων που μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να ενταχθούν πιο εύκολα στον επαγγελματικό βίο ως αξιόλογοι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι. Μέσω αυτής της διαδικασίας, και οι φοιτητές αντιλαμβάνονται τον δικό τους ρόλο στο κοινωνικό σύνολο, ενώ έχουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

5. Πως μπορεί ένας φοιτητής Διαιτολογίας να ωφεληθεί από τη γνώση των διαδικασιών δημιουργίας τέτοιων καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων και να διαφοροποιηθεί ως απόφοιτος στο επάγγελμα ?

Οι απόφοιτοι της επιστήμης της Διαιτολογίας πρέπει να γνωρίζουν ποια τρόφιμα να συστήνουν. Η γνώση των καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων τους δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογών στη σύνταξη διαιτολογίων. Η θεωρία γίνεται πράξη, ενώ ο φοιτητής πριν ακόμη αποφοιτήσει γνωρίζει την αγορά εργασίας και τις δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης. Πολλοί απόφοιτοι τμημάτων διαιτολογίας αποφασίζουν να εργαστούν στη βιομηχανία Τροφίμων, ως στελέχη των τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), για το σχεδιασμό και την προώθηση στην αγορά καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας. Πρόκειται για μια προοπτική με μεγάλη δυναμική και στην Ελλάδα και οι απόφοιτοι του Τμήματος Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου είναι πανέτοιμοι να την αξιοποιήσουν.

6. Θα μπορούσε το MyBoukitsa να είναι η αρχή για μια σειρά νέων τέτοιων καινοτόμων προϊόντων από το Τμήμα Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου ?

Βέβαια. Το MyBoukitsa είναι μόνο η αρχή. Η λογική του Μητροπολιτικού Κολλεγίου είναι η συνεργασία με τις εταιρείες για την παραγωγή και άλλων καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων, με βάση ελληνικές πρώτες ύλες, με στόχο αφενός μεν την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, αφετέρου την ενεργή και ουσιαστική εμπλοκή των φοιτητών μας, πάντα υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους, στις διαδικασίες σχεδιασμού λειτουργικών τροφίμων, με κύριο στόχο την ενίσχυση της υγείας του ανθρώπου.

__________________________________________________________________________________________________________

Η Δρ. Στουπή είναι Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Τμήματος Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας (2004) του Πανεπιστημίου του Surrey της Μεγάλης Βρετανίας. Ολοκλήρωσε το έτος επαγγελματικής κατάρτισης στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Διατροφής (Public Health & Clinical Nutrition, ΕΤΤΚ), στο Πανεπιστήμιο του Kuopio (University of Kuopio, 2003), της Φινλανδίας, με Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης (Distinction) και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστημίου του Birmingham (UK) (2006). Στη συνέχεια της δόθηκε υποτροφία τεσσάρων (4) ετών από το Πανεπιστήμιο του Surrey της Μεγάλης Βρετανίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση (6ο ΠΠ) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής (PhD) σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο Nestlé της Ελβετίας (Nestlé Research Centre, Lausanne, Switzerland, 2005-2009) με κατεύθυνση «Διατροφή και Μεταβολισμός». Παράλληλα, εκπαιδεύτηκε λαμβάνοντας πιστοποιητικό στην Κλινική Έρευνα (Certificate in Basic Clinical Research & GCP) από τη Διεθνή Ακαδημία Υγείας και Έρευνας του Brookwood της Μεγάλης Βρετανίας (Brookwood International Academy of Health Care Research, UK). Έχει συμμετάσχει και παρακολουθήσει Διεθνή, Ευρωπαϊκά και Ελληνικά συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια, με σύγχρονα θέματα της διατροφής και υγείας, ενώ στο ενεργητικό της έχει τη συγγραφή άρθρων δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές.