Τα νέα της αγοράς

Καινοτομία στη μέτρηση σακχάρου

Καινοτομία στη μέτρηση σακχάρου

Βελτιώνεται δραστικά η ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.

ΑΘΗΝΑ, 1 Απριλίου 2015 – Ένας νέος καινοτόμος τρόπος μέτρησης και καταγραφής του σακχάρου, ο οποίος αλλάζει δραστικά την καθημερινότητα των ατόμων με διαβήτη, παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 14ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο από τον καθηγητή Dr Gerry Rayman MD FRCP, διαβητολόγο στο Ipswich Hospital NHS Trust

Ο ασθενής πλέον δεν καλείται να χρησιμοποιεί τον παραδοσιακό μετρητή και τις ταινίες σε συγκεκριμένους χρόνους, αλλά προσαρμόζει στο μπράτσο του έναν αισθητήρα μεγέθους ενός απλού κέρματος, τον σταθεροποιεί με αδιάβροχο αυτοκόλλητο και τον αλλάζει κάθε 14 μέρες. Την υπόλοιπη… δουλειά την κάνει ένας μικρός μετρητής, στο μέγεθος κινητού τηλεφώνου, αρκεί να πλησιάσει σε κοντινή απόσταση από τον αισθητήρα ακόμη και πάνω από τα ρούχα. Μάλιστα, δεν μετρά μία τιμή σακχάρου, αλλά μπορεί να δει την πορεία του το τελευταίο 8ωρο. Παράλληλα, ο μετρητής διατηρεί δεδομένα για τις τελευταίες 90 ημέρες.

Η μέθοδος αυτή, όχι μόνο βελτιώνει εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη, αλλά συνοδεύεται από λογισμικό που προσφέρει μια φιλική προς το χρήστη αλλά και τον επαγγελματία υγείας απεικόνιση του προφίλ γλυκόζης επιτρέποντας την λήψη καλύτερων αποφάσεων για τη διαχείριση του διαβήτη.

Η νέα αυτή τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη ευρέως και με τεράστια επιτυχία σε Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία και Ολλανδία. Τα κόστος της είναι περίπου το ίδιο με αυτό του παραδοσιακού τρόπου μέτρησης με τη μέθοδο των ταινιών. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η εισαγωγή του νέου προϊόντος και στην Ελλάδα, από την Abbott, με την επωνυμία FreeStyle Libre.