Τα νέα της αγοράς

Γυμναστική-συμπληρώματα-εφηβεία. Βρες το λάθος!

Γυμναστική-συμπληρώματα-εφηβεία. Βρες το λάθος!

Καλλίγραμμα σώματα και six-pack κοιλιακοί είναι αυτά που ονειρεύονται τα περισσότερα αγόρια στην εφηβική τους ηλικία.

 Καλλίγραμμα σώματα και six-pack κοιλιακοί είναι αυτά που ονειρεύονται τα περισσότερα αγόρια στην εφηβική τους ηλικία. Τι συμβαίνει όμως όταν η συστηματική άσκηση ξεπερνά το μέτρο και γίνεται επικίνδυνη για την ίδια μας την υγεία;

Γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τα αγόρια που παίρνουν ανθυγιεινά μέτρα με σκοπό την αύξηση των μυών τους. Αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο, χρήση ακριβών συμπληρωμάτων και επικίνδυνων στεροειδών είναι μερικά από τα μέσα που ευχαρίστως θα πλήρωναν τα νεαρά αγόρια για να χτίσουν το «τέλειο σώμα». Σε μελέτη που διενεργήθηκε στην Αμερική σε 2793 εφήβους γυμνασίου και λυκείου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, πάνω από το 40% των αγοριών στο γυμνάσιο και το λύκειο ανέφεραν ότι ασκούνται συστηματικά με στόχο την αύξηση της μυϊκής τους μάζας και όχι για καλύτερη υγεία. 34,7% δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν συμπληρώματα πρωτεΐνης, και σχεδόν το 6% δήλωσαν ότι κάνουν ή είχαν κάνει λήψη στεροειδών φαρμάκων.

Οι γιατροί το χαρακτηρίζουν «εθνικό φαινόμενο» ότι ένα τόσο πολύ μεγάλο ποσοστό αγοριών ασκείται με σκοπό την αύξηση των μυών τους. Επίσης από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν χρήση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης και στεροειδών. Παράλληλα, όπως τα κορίτσια πολύ συχνά στην εφηβεία μετράνε σε υπερθετικό βαθμό τις θερμίδες που λαμβάνουν για να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος έτσι και τα αγόρια «κυνηγούν» να φτιάξουν το τέλειο σώμα ως μια ένδειξη ανδρισμού και μάλιστα με τη χρήση συμπληρωμάτων και στεροειδών.

Το θέμα ευαισθητοποίησε επιστήμονες του χώρου στην Αμερική όπως ο καθηγητής ψυχιατρικής στο Harvard, Dr. Harrison Pope ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει μια εντυπωσιακή αλλαγή απέναντι στην ανδρική εικόνα σώματος τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχα, ο Dr Shalender Bhasin, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ανέφερε πως "Το πρόβλημα με τα συμπληρώματα έγκειται στο ότι είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε τι περιέχουν." Τα αναβολικά στεροειδή αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη των οργάνων ενώ μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες. Επίσης, οδηγούν σε τεράστια προβλήματα στέρησης όταν τα αγόρια προσπαθούν να σταματήσουν τη λήψη τους. Παρόλα αυτά, η συνεχής συνεργασία αθλητών παγκόσμιας κλάσης και των βιομηχανιών που προμηθεύουν στην αγορά στεροειδή είναι μια πετυχημένη «συνταγή» για να προσελκύσουν περισσότερα άτομα.

Συμπερασματικά, θα έλεγε κανείς ότι σαφώς και η συστηματική άσκηση πρέπει να ενταχθεί στον καθημερινό τρόπο ζωής μας, αλλά όταν τα μέσα που χρησιμοποιηθούν είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, καλό θα ήταν πρώτα να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.

ΠΗΓΕΣ:
Muscular Body Image Lures Boys Into Gym, and Obsession. The New York Times Eisenberg ME, Wall M, Neumark-Sztainer D. Muscle-enhancing Behaviors Among Adolescent Girls and Boys. Pediatrics. 2012 Nov 19.