Τα νέα της αγοράς

Γνωρίστε τα δημητριακά της μπίρας..

Γνωρίστε τα δημητριακά της μπίρας..
Μπίρα… το ποτό των δημητριακών! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στον Όμηρο αναφέρεται ως «κρίθινος οίνος», τίτλος που της αποδόθηκε λόγω του κριθαριού, το οποίο αποτελεί και το κύριο δημητριακό παρασκευής της. Μάλιστα μαζί με το κριθάρι, το νερό, η μαγιά και ο λυκίσκος συμπληρώνουν τη συνταγή της παραγωγής της, μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης. Ποιος όμως είναι ο ρόλος των δημητριακών κατά την παραγωγή της μπίρας;

Δημητριακά και παρασκευή της μπίρας

Το κριθάρι είναι το δημητριακό που χρησιμοποιείται ως βάση για την παρασκευή των περισσότερων ειδών μπίρας. Αναλυτικότερα, για την παραγωγή της μπίρας χρησιμοποιούνται επιλεγμένες ποικιλίες κριθαριού, κατάλληλες για την παραγωγή βύνης, μια διαδικασία κατά την οποία το κριθάρι διαβρέχεται, και αφού βλαστίσει, υπόκειται σε ξήρανση. Με τον τρόπο αυτό, το κριθάρι «προετοιμάζεται» για την διαδικασία της ζύμωσης. Πολλές φορές, όμως, για την παραγωγή βύνης μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα δημητριακά όπως η σίκαλη, το ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι ή συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω οδηγώντας έτσι στην παρασκευή διαφορετικών ειδών και προσφέροντας ποικιλία χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων.

Παράλληλα, τα δημητριακά είναι και τα συστατικά που «ευθύνονται» για την περιεκτικότητα της μπίρας σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά. Αναλυτικότερα:

Βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία: Το κριθάρι και τα υπόλοιπα σιτηρά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της μπίρας είναι υλικά που «εμπλουτίζουν» το αγαπημένο ποτό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3), η πυριδοξίνη (Β6), το παντοθενικό οξύ, το φυλλικό οξύ και ποσότητες βιταμίνης Β12 και βιοτίνης. Επιπλέον, το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο και το ασβέστιο περιέχονται επίσης σε μικρές ποσότητες στην μπίρα προέρχονται εν μέρει από τη βύνη.

Πυρίτιο: Ένα ακόμη συστατικό που συναντούμε στη μπίρα είναι το πυρίτιο, το οποίο προέρχεται κυρίως από το κριθάρι και το λυκίσκο, ενώ συνδέεται και με την υγεία των οστών. Μάλιστα, νεότερες έρευνες φαίνεται να συνδέουν την κατανάλωση μπίρας με μέτρο με την υγεία των οστών, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην περιεκτικότητά της σε πυρίτιο.

Αντιοξειδωτικά και στη μπίρα: Αν και πολλοί πιστεύουν πως το κρασί είναι το μόνο ποτό που περιέχει αντιοξειδωτικά, η μπίρα είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια, με τις πολυφαινόλες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα αντιοξειδωτικά της μπίρας προέρχονται κυρίως από τη βύνη του κριθαριού, ενώ σε μικρότερο βαθμό συνεισφέρει και ο λυκίσκος. Η συνολική περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά εξαρτάται από παράγοντες όπως το είδος της μπίρας, η αναλογία των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται και η διαδικασία παραγωγής. Τα αντιοξειδωτικά της μπίρας φαίνεται ότι διαφέρουν από αυτά του κρασιού, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η μπίρα περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από το λευκό κρασί.

Συμπερασματικά, η μπίρα είναι ένα αλκοολούχο ποτό το οποίο μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, καθώς πέρα από τη γευστική απόλαυση φαίνεται να συμβάλει όταν καταναλώνεται με μέτρο και σε παράγοντες υγείας χάρις στο συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Απολαύστε τη, λοιπόν, με μέτρο και σύμφωνα με τις συστάσεις που μιλούν για κατανάλωση μίας μερίδας την ημέρα για τις γυναίκες και 1-2 για τους άντρες, όπου η μερίδα αντιστοιχεί στα 330ml. Στην υγειά σας!