Τα νέα της αγοράς

Δώστε στο παιδί σας αγάπη και φροντίδα

Δώστε στο παιδί σας αγάπη και φροντίδα

20 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

20 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Η 20η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η οποία προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για την προώθηση της ευημερίας των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Μια ημέρα για να ακούσουμε τα παιδιά, να θαυμάσουμε τη μοναδικότητά τους αλλά και να θυμηθούμε ότι χρειάζονται συνεχή αγάπη και σεβασμό για να μεγαλώσουν σωστά και να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Μέρος της φροντίδας για τη φυσιολογική ανάπτυξή τους είναι η σωστή διατροφή. 

Η υιοθέτηση ισορροπημένης & υγιεινής διατροφής από την παιδική ηλικία, συμβάλλει στη δημιουργία καλών διατροφικών συνηθειών και για την υπόλοιπη ζωή, ως ενήλικες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα «μαθήματα διατροφής» ξεκινούν στο σπίτι, οι γονείς θα πρέπει να παρουσιάζουν στα παιδιά ωφέλιμες τροφές και να τις ενσωματώνουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο δημιουργικά.

Τα παιδιά δεν πρέπει να στερούνται νοστιμιές και γλυκά – αυτό είναι μέρος της ζωής τους ενώ μεγαλώνουν.
Αυτό όμως που είναι σημαντικό, είναι να υπάρχει η σωστή ισορροπία και να γίνονται οι σωστές επιλογές.

Μεταξύ των επιλογών που καλούνται να κάνουν οι γονείς είναι και τα λιπαρά. Κάποιοι γονείς, στην προσπάθειά τους να παρέχουν στα παιδιά μια καλή διατροφή, προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσληψη των λιπαρών στο ελάχιστο.

Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθημερινή πρόσληψη λιπαρών θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Γιατί τα λιπαρά παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια και χρησιμεύουν για την απορρόφηση και τη μεταφορά σημαντικών βιταμινών (A, D και E) που χρειάζεται κάθε παιδί.

Το κλειδί, βρίσκεται στη σωστή επιλογή των λιπαρών.

Υπάρχουν «καλά» λιπαρά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών μας περισσότερο από άλλα. Τα απαραίτητα λιπαρά είναι «καλά» λιπαρά, ακριβώς επειδή είναι αναγκαία για τον οργανισμό. Στις ετικέτες των τροφίμων, αυτά τα λιπαρά συνήθως αναφέρονται ως «πολυ-ακόρεστα ή ακόρεστα λιπαρά».

«Όσον αφορά στην πρόσληψη λιπαρών, η διατροφή ενός παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε απαραίτητα λιπαρά», λέει η Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας της ΕΛΑΪΣ- UNILEVER HELLAS. «Τα απαραίτητα λιπαρά είναι ιδιαίτερα καλά για τα παιδιά, καθώς είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και την ανανέωση των κυττάρων και συμβάλλουν θετικά σε διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου. Τα απαραίτητα λιπαρά έχουν, επίσης, θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερίνης και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς».

Δεδομένου ότι το σώμα μας δεν παράγει απαραίτητα λιπαρά, πρέπει να τα παίρνουμε από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Το καλό είναι ότι δε χρειάζονται σημαντικές προσπάθειες για διατροφικές βελτιώσεις και δεν απαιτείται να αλλάξει ριζικά η διατροφή του παιδιού μας ούτε να διαγραφούν από το διαιτολόγιό του όλα τα αγαπημένα του πιάτα.

Για να προσθέσουμε τα απαραίτητα λιπαρά στην καθημερινή διατροφή του παιδιού μας, απλά επιλέγουμε προϊόντα που παράγονται από φυτικά έλαια.
Για παράδειγμα, η μαλακή φυτική μαργαρίνη απλώνεται εύκολα σε τοστ, φρυγανιές ή σε σάντουιτς που τα παιδιά αγαπούν.
Αντικαταστήστε λοιπόν το ζωικό αγελαδινό βούτυρο με φυτική μαλακή μαργαρίνη, η οποία παράγεται από φυτικά έλαια και είναι μια καλή καθημερινή πηγή των απαραίτητων λιπαρών.

Το ζωικό βούτυρο, από την άλλη πλευρά, περιέχει κυρίως «κακά» λιπαρά (κορεσμένα).

Ας βοηθήσουμε τα παιδιά να αρχίσουν τις καλές διατροφικές συνήθειες από νωρίς στη ζωή τους ώστε να μεγαλώσουν σωστά.