Τα νέα της αγοράς

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία… ποια ποσότητα είναι ιδανική;

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία… ποια ποσότητα είναι ιδανική;

Αυτό ήταν και το ερώτημα με το οποίο έφυγαν αρκετοί από τους παρευρισκομένους στο 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στη Μαδρίτη

Αυτό ήταν και το ερώτημα με το οποίο έφυγαν αρκετοί από τους παρευρισκομένους στο 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στη Μαδρίτη μετά από στρογγυλό τραπέζι με θέμα το Σχεδιασμό Ευρωπαϊκών Συστάσεων Συνιστώμενων Διαιτητικών Προσλήψεων (RDAs) και τον τρόπο υλοποίησης τους.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες κα τα ιχνοστοιχεία, είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Η ονομασία τους ως «μικρο»- θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιείται για να δείξει πως χρειάζονται σε πολύ μικρές ποσότητες από το σώμα μας. Ωστόσο, η έλλειψή τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε ανάγκη διαμόρφωσης συστάσεων με τις οποίες να εκτιμούμε τη συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να εξασφαλίζουμε καθημερινά για το κάθε θρεπτικό ώστε να θεωρούμαστε υγιείς σε κάθε ηλικία.

Εντύπωση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έκανε η δήλωση για τον τρόπο με τον οποίο έχουν υπολογισθεί οι συστάσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα για τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι συστάσεις που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα έχουν προκύψει από εξειδικευμένες στατιστικές αναλύσεις αποτελεσμάτων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 σε συνολικά 70 άτομα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως οι συστάσεις διαιτητικής πρόσληψης για το μαγνήσιο έχουν στηριχθεί σε μόλις μία μελέτη. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συσταθεί το μεγάλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EURRECA (EURopean micronutrient RECommedations Aligned).

Το πρόγραμμα EURRECA έχει ως στόχο εκτός από τη διαμόρφωση νέων συστάσεων, να δημιουργήσει ένα επιστημονικό πρωτόκολλο βάση του οποίου θα αξιολογούνται και θα επαναπροσδιορίζονται οι συστάσεις και συνιστώμενες διαιτητικές προσλήψεις μέσα στο χρόνο. Επιπλέον στόχος του προγράμματος είναι να διαμορφωθούν ακριβείς και αξιόπιστες συστάσεις και για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι έφηβοι, γυναίκες στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό, ηλικιωμένοι, άτομα με χαμηλά εισοδήματα και μετανάστες. Τέλος, το πρόγραμμα σκοπεύει να αξιολογήσει την επίδραση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, της εθνικότητας, της επίδρασης των γονιδίων, περιβαλλοντικών και επιγενετικών παραγόντων στη διαμόρφωση των συνιστώμενων διαιτητικών προσλήψεων και αναγκών σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Στο πρόγραμμα EURRECA συμμετέχουν 18 Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
 

Επιστημονική Ομάδα Nutrimed