Τα νέα της αγοράς

7 τρόποι για να προλάβετε τροφογενείς ασθένειες

Nutrimed Blog

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι για την πρόληψη των τροφογενών λοιμόξεων και ασθενειών, δεν αρκεί μόνο να φροντίζουν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι για την πρόληψη των τροφογενών λοιμώξεων και ασθενειών, δεν αρκεί μόνο να φροντίζουν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στο σπίτι. Η όλη «διαδικασία» θα πρέπει να ξεκινά από το μέρος αγοράς των τροφίμων, είτε αυτό είναι ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, είτε το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς ή ακόμη και το μανάβικο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών της Αμερικής (CDC-Centers of Disease Control and Prevention), 325.000 περιστατικά νοσηλείας και 5200 θάνατοι σημειώνονται ετησίως στην Αμερική εξαιτίας τροφογενών λοιμώξεων λόγω μη-ασφαλούς έκθεσης και πώλη σης τροφίμων. Με αφορμή αυτές τις στατιστικές, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προχώρησε στην έκδοση της παρούσας ανακοίνωσης, η οποία αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα:

1. Ελέγξτε την καθαριότητα
Ο προμηθευτής σας (σουπερμάρκετ, κλπ) θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και η καθαριότητα είναι μία από τις βασικότερες παραμέτρους αυτής. Μπαίνοντας σε ένα μαγαζί θα πρέπει πάντα να κοιτάτε εάν είναι, εάν φαίνεται και αν μυρίζει καθαριότητα.

2. Τοποθετήστε τα τρόφιμα χωριστά
Διαχωρίστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Να τα τοποθετείτε πάντα σε ξεχωριστές σακούλες, οι οποίες θα πρέπει να είναι πλαστικές για να αποφυγή της επαφής των υγρών τους με άλλα τρόφιμα.

3. Ελέγχετε τις κονσέρβες και τα βαζάκια
Μην αγοράζετε κονσέρβες οι οποίες είναι χτυπημένες ή αλλοιωμένες στον όποιο βαθμό, γιατί η αλλοίωση ενδεχομένως να έχει επιμολύνει το προϊόν που περιέχεται σε αυτήν.

4. Ελέγξτε τη συσκευασία στα κατεψυγμένα προϊόντα
Μην αγοράζετε κατεψυγμένα προϊόντα των οποίων η συσκευασία έχει αλλοιωθεί. Οι συσκευασίες δεν θα πρέπει να είναι σκισμένες. Αποφεύγετε επίσης να αγοράζετε κατεψυγμένα προϊόντα τα οποία είναι σε θερμοκρασία πάνω από το σημείο ψύξης στον καταψύκτη του καταστήματος. Εάν η συσκευασία είναι διαφανής, ελέγξτε για την παρουσία κρυστάλλων πάγου σε αυτήν. Ο πάγος αποτελεί ένδειξη ότι βρίσκεται στον καταψύκτη για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ότι το προϊόν έχει αποψυχθεί και έχει επαναψυχθεί.

5. Διαλέξτε τα κατεψυγμένα προϊόντα τελευταία
Το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα αβγά θα πρέπει να αποτελούν τα τελευταία προϊόντα τα οποία θα τοποθετήσετε στο καρότσι των αγορών σας. Τοποθετήστε τα πάντα σε ξεχωριστές πλαστικές σακούλες για να μην επιμολύνεται τα υπόλοιπα τρόφιμα.

6. Διαλέξτε τα φρέσκα αβγά με προσοχή
Προτού τοποθετήσετε τα αβγά στο καρότσι σας, ανοίξτε το χαρτόνι της συσκευασίας τους και ελέγξτε για την καθαριότητα τους και εάν κάποιο από αυτά είναι σπασμένο.

7. Να είστε προσεκτικοί στους χρόνους και στη θερμοκρασία
Είναι σημαντικό να καταψύξετε προϊόντα όπως το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα θαλασσινά αμέσως μετά την αγορά τους. Οι κανόνες ασφάλειας αναφέρουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει να καταψύχονται μετά την πάροδο δύο ωρών από την ώρα αγοράς τους, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανάπτυξης μικροβιακού φορτίου. Ωστόσο, εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή (ιδιαίτερα το καλοκαίρι), δεν θα πρέπει να παραμένουν εκτεθειμένα σε αυτή για διάστημα που ξεπερνά τη μία ώρα.