Κεμπάπ με ρύζι. Μια ανατολίτικη πνοή στο Κυριακάτικο τραπέζι…
Στο μυαλό των περισσοτέρων, το κεμπάπ με ρύζι παραπέμπει σε ένα κατεξοχήν πολίτικο φαγητό με έντονες γεύσεις και μυρωδιές. Ωστόσο…
Κεμπάπ Σόγιας: μία πρωτότυπη αντικατάσταση.
Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης και υψηλής διατροφικής αξίας. Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού καθώς αποτελεί το βασικό δομικό στοιχείο των μυϊκών ινών. Ταυτόχρονα, η υψηλή περιεκτικότητα των προϊόντων σόγιας στα "καλά" πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένο λίπος, συμβάλλει στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος και συγκεκριμένα στη μείωση της "κακής" (LDL) χοληστερόλης.
Έτσι, αν στο κλασσικό κεμπάπ με ρύζι αντικαταστήσετε το κεμπάπ κρέατος και το κοινό ρύζι με κεμπάπ σόγιας και καστανό ρύζι αντίστοιχα, τότε θα προκύψει ένα εξίσου γευστικό πιάτο με σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη σε σχέση με την πρωτότυπη συνταγή, κάτι το οποίο καθιστά το πιάτο αυτό ευνοϊκότερο για τακτική κατανάλωση.
Και για του λόγου το αληθές…
Οι πρώτες ύλες επηρεάζουν και την τελική σύσταση και θρεπτική αξία του πιάτου. Συγκρίναμε, λοιπόν, δύο διαφορετικές εκδοχές για το κεμπάπ με ρύζι. Στη μία χρησιμοποιήσαμε μοσχαρίσιο κιμά και κοινό ρύζι εμπορίου, ενώ στην άλλη ίσες ποσότητες κεμπάπ σόγιας και ρύζι καστανό.
-2 φλιτζ. τσαγιού Σόγια Κεμπάπ Fytro
-2-3 Καρότα κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια
-1 Πιπεριά πράσινη
-1 Πιπεριά κίτρινη
-8 μικρά Κρεμμυδάκια στιφάδου
-250 γραμ. Μπρόκολο κομμένο σε μικρά κομμάτια
-1 μέτριο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες Σκόρδο λιωμένες
-3/4 φλιτζ. τσαγιού Λάδι
-1 κουτ. γλυκού Πάπρικα
-1/2 κουτ. γλυκού Μπαχάρι
-1/2 κουτ. γλυκού Κάρυ
-Αλάτι
-χυμό 1 Λεμονιού
-4 κουτ. σούπας Σόγια Σως
-2 1/2 φλιτζ. τσαγιού Ρύζι Καστανό Fytro
Συνταγή Κεμπάπ με μοσχαρίσιο κιμά και κοινό ρύζι του εμπορίου
Υλικά για 4 μερίδες
-2 φλιτζ. τσαγιού Κεμπάπ με μοσχαρίσιο κιμά
-2-3 Καρότα κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια
-1 Πιπεριά πράσινη
-1 Πιπεριά κίτρινη
-8 μικρά Κρεμμυδάκια στιφάδου
-250 γραμ. Μπρόκολο κομμένο σε μικρά κομμάτια
-1 μέτριο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες Σκόρδο λιωμένες
-3/4 φλιτζ. τσαγιού Λάδι
-1 κουτ. γλυκού Πάπρικα
-1/2 κουτ. γλυκού Μπαχάρι
-1/2 κουτ. γλυκού Κάρυ
-Αλάτι
-χυμό 1 Λεμονιού
-4 κουτ. σούπας Σόγια Σως
-2 1/2 φλιτζ. τσαγιού Ρύζι κοινό του εμπορίου
Εκτέλεση:
Βάζετε το τηγάνι με το λάδι στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο λιωμένο, τα μικρά κρεμμυδάκια καθαρισμένα ολόκληρα και ανακατεύετε για λίγη ώρα.
Προσθέτετε τα καρότα και τη βρασμένη και καλά στυμμένη Σόγια Κεμπάπ Fytro σύμφωνα με τις οδηγίες προετοιμασίας.
Τα ανακατεύετε για αρκετή ώρα και προσθέτετε τη Σόγια Σως και το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το κάρυ, την πάπρικα και το μπαχάρι. Στη συνέχεια, προσθέτετε τις πιπεριές κομμένες σε κομμάτια, το μπρόκολο και αρκετό νερό, ώστε να μισοσκεπαστεί το φαγητό. Βράζετε για αρκετή ώρα, έως ότου μαγειρευτεί η Σόγια Κεμπάπ Fytro πολύ καλά και δέσει η σάλτσα. Τέλος, βάζετε σε μια κατσαρόλα 6 φλιτζ. τσαγιού νερό με αλάτι και 1/3 φλιτζ. τσαγιού λάδι να βράσουν.
Προσθέτετε 2 1/2 φλιτζ. τσαγιού Ρύζι Καστανό Fytro, το ανακατεύετε και το βράζετε για 20 λεπτά.
Σερβίρετε τη Σόγια Κεμπάπ Fytro με το ρύζι.
Σημείωση: Αντί για το Ρύζι Καστανό Fytro, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ρύζι με Φλοιό Fytro.
Όπως φαίνεται από τη διατροφική ανάλυση, η συνταγή με τo Κεμπάπ Σόγιας Fytro και το Καστανό Ρύζι Fytro παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με την κλασική εκδοχή του κεμπάπ με κοινό ρύζι στα εξής:
Α) Η περιεκτικότητα του πιάτου με το κεμπάπ σόγιας και το καστανό ρύζι σε ολικό και κορεσμένο λίπος είναι χαμηλότερη. Επίσης σημαντική είναι και η διαφορά που παρατηρείται στη διαιτητική χοληστερόλη, η οποία απουσιάζει στην πρώτη συνταγή, ενώ στη δεύτερη ανέρχεται στα 13,2 mg. Αυτό αποδίδεται στο ότι ο κιμάς σόγιας δεν περιέχει χοληστερόλη, εν αντιθέσει με τον μοσχαρίσιο κιμά, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών.
Β) Η ποσότητα του νατρίου στη συνταγή του κεμπάπ σόγιας με καστανό ρύζι είναι μικρότερη σε σχέση με τη συγκριτική συνταγή και όπως γνωρίζουμε, ο περιορισμός του νατρίου στη διατροφή είναι ένα σημαντικό σημείο για την πρόληψη εμφάνισης αυξημένης αρτηριακής πίεσης τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.
Γ) Η περιεκτικότητα της πρώτης συνταγής σε φυτικές ίνες είναι υψηλότερη σε σχέση με τη συμβατική συνταγή, γεγονός που οφείλεται τόσο στις φυτικές ίνες που υπάρχουν στη σόγια όσο και στο καστανό ρύζι. Έτσι, ενισχύεται το αίσθημα του κορεσμού συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του βάρους.
Η συνταγή αυτή, λοιπόν, μπορεί να καταναλωθεί πιο εύκολα ακόμα και από άτομα που κάνουν δίαιτα, που έχουν υπέρταση ή που θέλουν να ελέγξουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης τους!