Συνταγές

Αυγά καγιανά

Nutrimed Blog

Τα αυγά είναι από τα σημαντικότερα τρόφιμα, όσον αφορά τη θρεπτική τους σύσταση, τα οποία αποτελούν τις σημαντικότερες τροφές για την ανάπτυξη

Τα αυγά καγιανά είναι ένα γεύμα το οποίο με την προσθήκη μιας φέτας ψωμιού και σαλάτας μπορεί να θεωρηθεί πλήρες. Αντικαθιστά τους καλοκαιρινούς μήνες την ομελέτα και καλύπτει τόσο σε επίπεδο γεύσης όσο και σε θρεπτικά συστατικά τις ανάγκες μας.
 


ΥΛΙΚΑ (4 ΜΕΡΙΔΕΣ)


1/2 φλ. ελαιόλαδο
6 ώριμες ντομάτες τριμμένες
200 γρ. παρμεζάνα
3 κ.σ γάλα άπαχο
8 αβγά
Αλάτι & πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Σε ένα τρίφτη, τρίβουμε την ντομάτα και την παρμεζάνα. Τα προσθέτουμε και τα σιγοβράζουμε στο λάδι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, γύρω στην μισή ώρα, σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σε ένα πιάτο ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα και τα ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε το μίγμα στο τηγάνι, γυρίζοντας το για να πάνε παντού. Τα αφήνουμε να πήξουν για 2-3 λεπτά. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πήξουν τα αβγά αλλά να μην κολλήσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά.

Θρεπτική Αξία (μιας μερίδας)

Ενέργεια (kcal): 323
Πρωτείνη (γρ.): 24
Λίπος (γρ): 19
Υδατάνθρακες (γρ): 14

Διατροφικό Σχόλιο

Ένα από τα σημαντικότερα, όσον αφορά τη θρεπτική τους σύσταση, τρόφιμα του διαιτολογίου μας είναι τα αυγά τα οποία μαζί με το γάλα αποτελούν τις σημαντικότερες τροφές για την ανάπτυξη.

Το αυγό αν και πλούσια πηγή χοληστερόλης δεν αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Τα κορεσμένα (ζωικά λίπη) και τα trans λιπαρά (κρουασάν, προπαρασκευασμένα τρόφιμα, έτοιμα αρτοσκευμάσματα κ.α.) αυξάνουν 3 έως 5 φορές περισσότερο τη χοληστερόλη του πλάσματος από τη διαιτητική χοληστερόλη. Έτσι, το αυγό δεν θα πρέπει να θεωρείται ως επικίνδυνο τρόφιμο και όλα αυτά στοιχειοθετούν ένα μύθο γύρω από το αυγό που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στη Β. Ευρώπη κυρίως, αλλά και στην Ελλάδα καταρρίπτεται προσδίδοντας στο αυγό την πρέπουσα προεξάρχουσα θέση στο διαιτολόγιό μας.

Ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τα θρεπτικά συστατικά που του χρειάζονται. Συγκεκριμένα για την χοληστερόλη, μόνο το 20% από αυτή που χρειάζεται την παίρνει από τις τροφές και το υπόλοιπο 80% τη συνθέτει μόνος του. Αν η πρόσληψη είναι αυξημένη τότε την επιπρόσθετη χοληστερόλη την αποβάλλει με τα κόπρανα. Σύγχρονες έρευνες έδειξαν πως η διαιτητική χοληστερόλη επηρεάζει το επίπεδο χοληστερίνης στο αίμα μόνο κατά 1-7%. Γίνεται λοιπόν φανερό πως μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης από τις τροφές, δεν επηρεάζουν την χοληστερόλη του πλάσματος.

Όσον αφορά τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης αυτό που βρέθηκε τόσο στους Κρήτες όσο και στους Γάλλους αποτέλεσε πραγματικά σημαντικό σημείο στην έρευνα για καρδιοαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, οι δύο αυτοί πληθυσμοί αν και κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες λίπους εμφάνιζαν τα χαμηλότερα κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων. Βρέθηκε πως δεν είναι η χοληστερόλη αυτή καθ` αυτή που ασκεί αθηρηματογόνο δράση, αλλά η οξειδωμένη χοληστερόλη δηλαδή η χοληστερόλη εκείνη που έχει υποστεί την επιθετική δράση των ελευθέρων ριζών.

Παράλληλα, η ντομάτα καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη αυτή έχει και αντιοξειδωτική δράση εμποδίζοντας την επιζήμια δράση των ελευθέρων ριζών. Ιδιαίτερα τους μήνες όπου το δέρμα μας εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, δέχεται επιπρόσθετα την επιβάρυνση από την αυξημένη μόλυνση της ατμόσφαιρας και συνεπώς ο κίνδυνος από την αυξημένη δημιουργία ελευθέρων ριζών είναι μεγαλύτερος, γίνεται φανερό η βιταμίνη C αποτελεί μία προστατευτική ασπίδα για τον οργανισμό μας που δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε.

Τέλος είναι γνωστό ότι ντομάτα αποτελεί πολύ καλή πηγή του καροτινοειδούς λυκοπένιο, που έχει ιδιαίτερης σημασίας αντιοξειδωτική δράση και προστασίας κατά του καρκίνου του προστάτη. Το ελαιόλαδο βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τη σημασία του για τον οργανισμό.