Συνεντεύξεις - Μας είπαν

Μια “γιορτή” για το διαβήτη

Μια “γιορτή” για το διαβήτη

Ένα «Διαβητικό Χωριό» θα στηθεί στην καρδιά της Αθήνας το επόμενο Σαββατοκύριακο και μας περιμένει!!!

Ένα «Διαβητικό Χωριό» θα στηθεί στην καρδιά της Αθήνας όπου οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν στη διαχείριση της ασθένειας, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με γιατρούς και διαιτολόγους, να μάθουν πως μπορούν να δώσουν γεύση στα φαγητά τους μαγειρεύοντας ισορροπημένα και τόσα άλλα όπως μας εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής «Διαβητικού Χωριού».

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου 2011, θα στηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, ένα «Διαβητικό Χωριό» στο Πεδίο του Άρεως. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) με συνδιογρανωτή την Περιφέρεια Αττικής και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Δήμου Αθηναίων και επιστημονικών Εταιρειών.

Για ένα τριήμερο, 12-14 Νοεμβρίου το «Χωριό» θα ανοίξει τις πόρτες του και για ένα τριήμερο μέσα σπό εκθέσεις, ομιλίες, διαδραστικές συζητήσεις, ελέγχους από ειδικούς ιατρούς και άλλους επιστήμονες θα προσφέρει ενημέρωση και εκπαίδευση για τη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και την πρόληψη του.

Οι θεματικές ενότητες που θα καλύψει είναι: Διατροφή, Άσκηση, Σημασία αυτοελέγχου, Ιστορία της θεραπείας του ΣΔ, Πρόληψη & Ενημέρωση. Στις Τέντες του χωριού θα γίνονται:
Μετρήσεις Σακχάρου και Γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης από νοσηλεύτριες, παρουσία εξειδικευμένου ιατρού, εξέταση ποδιών ατόμων με διαβήτη από εξειδικευμένους ιατρούς και ποδολόγους, συζήτηση με εκπαιδευτές άτομα με διαβήτη, συζήτηση για το σωστό αυτοέλεγχο, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, προβολή ενημερωτικών και εκπαιδευτικών βίντεο, διαδραστικό παιχνίδι ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη σε touch screen, γνωριμία με τη μουσικοθεραπεία, μία παράσταση έκπληξη βασισμένη στο βιβλίο της Μάρως Θεοδωράκη, εκπαίδευση στο σακχαρώδη διαβήτη μέσα από το παιχνίδι με την Ελίνα Γκίκα, Δρ. Ψυχολογίας και Εκπαιδεύτρια Διαβήτη, Μουσικομαγειρέματα με τον Ευτύχη Μπλέτσα, παρουσίαση υγιεινών συνταγών από τους σπουδαστές του ΙΕΚ Αθηνών (Τμήμα Μαγειρικής) και τους καθηγητές τους, ξενάγηση στο Παντοπωλείο υγιεινής διατροφής από διαιτολόγους, παιδότοπος.

Παράλληλα στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ θα γίνονται ομιλίες και διαδραστικές συζητήσεις με ιατρούς, διαιτολόγους και άλλους επιστήμονες υγείας.

Δεδομένου ότι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση, τόσο για την πρόληψη, όσο και τη θεραπεία του Διαβήτη, είναι το βασικότερο εφόδιο για όλους μας, νομίζω ότι η επίσκεψη στο Χωριό θα είναι μια ευχάριστη και χρήσιμη βόλτα. Επίσης αποτελεί μια καλή ευκαιρία για όλους, να έρθουν σε επαφή με το θέμα «Διαβήτης» και να κατανοήσουν ότι αποτελεί κυρίως έναν «άλλο τρόπο υγιεινής ζωής», και όχι μόνο το επικίνδυνο μεταβολικό νόσημα, με τις επιβαρυντικές επιπλοκές που πρέπει να φοβόμαστε και να κρύβουμε.

Χάρης Δημοσθενόπουλος MMedSci-SRD
Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος
Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών
Επιστημονικός Υπεύθυνος "Κέντρου Διατροφικής Αγωγής" Αμπελοκήπων
Μέλος Οργανωτικής Επιτροπής «Διαβητικού Χωριού»-Υπεύθυνος Τομέα Διατροφής
Τηλ: 2107456778 / Κιν: 6936916409