Συνεντεύξεις - Μας είπαν

8ο Συνέδριο Διαιτολογίας του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου

8ο Συνέδριο Διαιτολογίας του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου

Σημαντική ήταν η παρουσία Ελλήνων επιστημόνων αυτό το Σαββατοκύριακο στην Λευκωσία, στα πλαίσια του 8ου Συνεδρίου των Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου.

Σημαντική ήταν η παρουσία Ελλήνων επιστημόνων αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λευκωσία, στα πλαίσια του 8ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου.

Ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας «HΔιατροφή του παιδιού» και επιστημονικός διευθυντής της nutrimed, Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, μαζί με την Λέκτορα Διατροφής και Μεταβολισμού στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Δρ. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, «μονομάχησαν», διασταυρώνοντας τα επιστημονικά τους ξίφη, σε ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον debate που κέντρισε το ενδιαφέρον των συνέδρων στα πλαίσια του 8ου Συνεδρίου των Κυπρίων Διαιτολόγων.  

Τα υποκατάστατα γευμάτων, όπως τόνισε ο Δρ. Παπαλαζάρου, φαίνεται να υπερτερουν όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους, από ότι τα ισοενεργειακά διατροφικά προγράμματα με συμβατικές τροφές. Αυτοί που τα ακολουθούν παρουσιάζουν υψηλό βαθμό συμμόρφωσης και όσοι τα συνεχίζουν και στη φάση της διατήρησης εμφανίζουν επίσης ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε η Δρ. Παπακωνσταντίνου, τα υποκατάστατα δεν συμβάλλουν στη διαμόρφωση σωστής διατροφικής συνείδησης και ουσιαστικά δεν δίνουν λύση σε πραγματικές συνθήκες. Ένα σωστά σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο, μπορεί να δώσει επίσης ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο στη φάση της απώλειας βάρους, όσο και της διατήρησης και με πολύ μικρότερο κόστος.

Μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και με το κοινό, το συμπέρασμα που κυριάρχησε ήταν ότι τα υποκατάστατα γευμάτων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία λύση για ορισμένες κατηγορίες υπέρβαρων/παχύσαρκων, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι ουσιαστικής σημασίας είναι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, ώστε η απώλεια βάρους να συνοδεύεται από αντίστοιχη διατήρηση.

 

Ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου κατά την ομιλία του στο 8ο Συνέδριο του Συνδέσμου διαιτολόγων Κύπρου