Στο nutrimed.gr γράφουν...

Ρίσβας Γρηγόρης, PhD

Nutrimed Blog

 Γενικός Διευθυντής nutrimed

Ο Δρ.Γρηγόρης Ρίσβας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master in Medical Science) από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, με τίτλο: «Διατροφή και Δημόσια Υγεία» και από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας».

Από το 2000 έως το 2006 εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με αντικείμενο την Διατροφική Αγωγή και την Προαγωγή της Υγείας, ενώ το 2007 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο ίδιο αντικείμενο. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και ομιλίες σε Πανελλήνια, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Συνέδρια, ενώ έχει κληθεί ως ομιλητής σε ποικίλες εκδηλώσεις, που απευθύνονται είτε στο κοινό είτε σε επιστήμονες υγείας. Επιπλέον, έχει αναπτύξει παρεμβάσεις Αγωγής Υγείας σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.

Το συγγραφικό του έργο αφορά στη συγγραφή κεφαλαίων στα βιβλία:
• Ζαμπέλας Α. Πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και στην ενήλικη ζωή. Ιατρικές Εκδόσεις ΠΧ Πασχαλίδης (υπό έκδοση)
• Διατροφική Αγωγή, Γ. Μανιός, Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης, 2007
• Αρχές Κλινικής Διατροφής και Διατροφικής Θεραπευτικής, Μ. Χουρδάκης-Δ. Κούβελας, Εκδόσεις Ροτόντα, 2007.
• Η Διατροφή στα Στάδια της Ζωής, Α. Ζαμπέλας, Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης, 2003

καθώς και το βιβλίο «Ισορροπημένη Διατροφή: Οδηγός Προαγωγής Υγείας για το Μαθητή του Δημοτικού Σχολείου», Γρ. Ρίσβας, Ν. Ευσταθίου, Ν. Ορφανοπούλου, Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ 2006.

Επίσης, άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά:

  • Perinatal and family factors associated with preadolescence overweight/obesity in Greece: The GRECO study. Risvas G, Papaioannou I, Panagiotakos DB, Farajian P, Bountziouka V, Zampelas A. J Epidemiol Global Health 2012 Sep 2(3): 145-53.
  • Socio-economic and demographic determinants of childhood obesity prevalence in Greece: the GRECO (Greek Childhood Obesity) study. Farajian P, Panagiotakos DB, Risvas G, Karasouli K, Bountziouka V, Voutzourakis N, Zampelas A. Public Health Nutr. 2012 May 25:1-8.
  • Very high childhood obesity prevalence and low adherence rates to the Mediterranean diet in Greek children: The GRECO study. Farajian P, Risvas G, Karasouli K, Pounis GD, Kastorini CM, Panagiotakos DB, Zampelas A. Atherosclerosis. 2011 Aug;217(2):525-30.
  • High sodium intake of children through ‘hidden’ food sources and its association with the Mediterranean diet: the GRECO study. Magriplis E, Farajian P, Pounis GD, Risvas G, Panagiotakos DB, Zampelas A. J Hypertens. 2011 Jun;29(6):1069-76.
  • Factors associated with food choices among Greek primary school students: a cluster analysis in the ELPYDES study. Risvas G, Panagiotakos DB, Chrysanthopoulou S, Karasouli K, Matalas AL, Zampelas A. J Public Health (Oxf). 2008 Sep;30(3):266-73.
  • Factors affecting food choice in Greek primary-school students: ELPYDES study. Risvas G, Panagiotakos DB, Zampelas A. Public Health Nutr. 2008 Jun;11(6):639-46.
  • Epidemiology of overweight and obesity in a Greek adult population: the ATTICA Study. Panagiotakos DB, Pitsavos C, Chrysohoou C, Risvas G, Kontogianni MD, Zampelas A, Stefanadis C. Obes Res. 2004 Dec;12(12):1914-20.
Παράλληλα, αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Από τον Αύγουστο του 2006 είναι Γενικός Διευθυντής της Nutrimed ΕΠΕ, ενώ από τον Οκτώβριο του 2007 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής.

Τέλος, σήμερα είναι Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του κατά την διετία 2002-2004, έχει διατελέσει μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των τελευταίων Πανελληνίων Συνεδρίων Διατροφής – Διαιτολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, υπό το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα.