Στο nutrimed.gr γράφουν...

Φαρατζιάν Πωλ, PhD, MSc

Φαρατζιάν Πωλ, PhD, MSc

Ο Δρ.Πωλ Φαρατζιάν είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος επιστήμης Διατροφής – Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Σκοτία στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, με αντικείμενο την Αθλητική Διατροφή και το Μεταβολισμό. Είναι διδάκτορ στο Τμήμα Επιστήμης Tροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θέμα της διδακτορικής του έρευνας αφορά τη μελέτη του επιπολασμού και της αιτιολογίας της παιδικής και προεφηβικής παχυσαρκίας σε επίπεδο συνηθειών και τρόπου ζωής των παιδιών, οικογενειακών συνηθειών και πεποιθήσεων, αλλά και του περιβάλλοντος.

Από το 2003 έως το 2005 εργάστηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ως Επιστημονικός Συνεργάτης του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής ως διδακτικό προσωπικό στο μάθημα της διατροφικής αξιολόγησης και συνεργάτης στο μάθημα της Διατροφικής Αγωγής. Από το 2008 είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Διατροφής του Ανθρώπου.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά:

• Farajian P, Kavouras SA, Yannakoulia M, Sidossis LS. Dietary intake and nutritional practices of elite Greek aquatic athletes. Int J Sports Nutr. 14: 574-585, 2004.
• Cardinale M, Leiper JB, Farajian P, Heer M. Whole body vibration can reduce calciuria induced by high-protein intakes and may counteract bone resorption: a preliminary study. J Sport Sci. 25: 111-9, 2007.
• Farajian P, Renti E, Manios Y. Anthropometric indices in relation with cardiovascular disease risk factors in young Greek females. Br J Nutr. 99: 918-24, 2008.
• Farajian P, Katsagani M, Zampelas A. Short-term effects of a snacks including dried prunes on energy itnake and satiety in normal-weight individuals. Eat Behav. 11: 201-3, 2010.
• Farajian P, Karasouli K, Risvas G, Panagiotakos D, Zampelas A. Repetability and validity of a food frequency and dietary habits questionnaire in children. Circulation: 119Q e271-e366, 2009
• Farajian P, Risvas G, Karasouli K, Pounis GD, Kastorini CM, Panagiotakos D, Zampelas A. Very high childhood obesity prevalence and low adherence rates to the Mediterranean diet in Greek children: The GRECO study Atherosclerosis. 217: 525-30, 2011.
• Magriplis E, Farajian P, Pounis GD, Risvas G, Panagiotakos DB, Zampelas A. High sodium intake of children through “hidden” food sources and its association with the Mediterranean diet: the GRECO study J Hypertension. 29: 1069-76, 2011.
• ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΜΕΛΕΤΗ GRECO (Greek Childhood Obesity study). Π. Φαρατζιάν, Δ. Παναγιωτάκος, Γ. Ρίσβας, Β. Μπουντζιούκα Α. Ζαμπέλας. Αθήρωμα. 2011.
• Farajian P , Panagiotakos DB , Risvas G, Karasouli K, Bountziouka V, Voutzourakis N , Zampelas A. Socioeconomic and demographic determinants of childhood obesity prevalence in Greece: the GRECO Study Publ Health Nutr. 25: 1-8, 2012.
• Risvas G, Papaioannou I, Panagiotakos DB, Farajian P, Bountziouka V, Zampelas A. Perinatal and family factors associated with preadolescence overweight/obesity in Greece: The GRECO study J Epidemiol and Global Health, 2: 145-153, 2012.

Επίσης περιλαμβάνει τη συγγραφή των παρακάτω κεφαλαίων σε βιβλία:
• Διατροφική Αξιολόγηση, Γ. Μανιός Εκδόσεις Πασχαλίδη, 2006
• Παιδική παχυσαρκία, Α. Ζαμπέλας, Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδη, 2013 (υπό έκδοση)
• Mediterranean diet and dietary sodium intake, Springer Science, 2013 (in press).

Παράλληλα, αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Από το Μάιο του 2006 λειτουργεί το διαιτολογικό του γραφείο στη Γλυφάδα.