Σνακ για απογευματινό

1η επιλογή: Scones με σοκολάτα και φράουλα

1η επιλογή: Scones με σοκολάτα και φράουλα

Περιορίστε τις θερμίδες της συγκεκριμένης συνταγής χρησιμοποιώντας μαλακή μαργαρίνη αντί για βούτυρο, ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά τα οποία δεν αποδίδουν θερμίδες όπως ασπαρτάμη ή οι γλυκοζίτες στεβιόλης, η κοινή στέβια. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα χαμηλό σε λιπαρά και αμέσως αμέσως η ποιότητα και θρεπτική αξία της συνταγής έχει αλλάξει σημαντικά.

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι
30 γρ. μπέικιν πάουντερ
7 γρ. σόδα
2 γρ. αλάτι
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
100 γρ. ζάχαρη
110 ml γάλα 3,5% λιπαρά
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
100 γρ. δάκρυα σοκολάτας
200 γρ. φράουλες
ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε το μείγμα λίγο με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το γάλα, τα δάκρυα σοκολάτας και ανακατεύουμε με τη βοήθεια πάλι ενός κουταλιού.

Παράλληλα κόβουμε τις φράουλες στα 4 και τις προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με τα χέρια μας πια, ελαφρά δημιουργώντας ένα στρογγυλό δίσκο διαμέτρου περίπου 25-30 εκ. και πάχους 1-2 εκ.

Αλευρώνουμε το ζυμάρι μας και το τυλίγουμε σε μια μεμβράνη που προηγουμένως την έχουμε αλευρώσει. Βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2 ώρες.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τη ζύμη σε τριγωνικά scones, (σαν πίτσα δηλαδή) τα βουτάμε στο μείγμα της ζάχαρης με την κανέλα ή τα πασπαλίζουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και σερβίρουμε με μαρμελάδες και βούτυρο.

Πηγή: www.akispetretzikis.com

Διατροφικό σχόλιο: Περιορίστε τις θερμίδες της συγκεκριμένης συνταγής χρησιμοποιώντας μαλακή μαργαρίνη αντί για βούτυρο, ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά τα οποία δεν αποδίδουν θερμίδες όπως ασπαρτάμη ή οι γλυκοζίτες στεβιόλης, η κοινή στέβια. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα χαμηλό σε λιπαρά και αμέσως αμέσως η ποιότητα και θρεπτική αξία της συνταγής έχει αλλάξει σημαντικά.