Πρωινά

2η επιλογή: Μαρμελάδα κυδώνι

2η επιλογή: Μαρμελάδα κυδώνι

Το κυδώνι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Επίσης αποτελεί πολύ καλή πηγή βιτμίνης C και καλίου. Το συγκεκριμένο φρούτο λοιπόν αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για να συνοδεύει το πρωινό σας γέυμα. Δοκιμάστε να το αλλέιψετε πάνω σε φρυγανιές, cream crackers ή ψωμί ολικής άλεσης.

Υλικά

1.8 κιλά φρέσκα κυδώνια (1.4 κιλά μετά το καθάρισμα τους)
1.1 κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια. Τα κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε τα κουκούτσια και το σκληρό εσωτερικό τους. Κάποια από τα κουκούτσια και τις φλούδες τα βάζουμε σε ένα τουλπάνι..
Βάζουμε τα φρούτα και το τουλπάνι σε μία κατσαρόλα με νερό και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα.. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι για να δούμε αν είναι μαλακά.
Τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί τους σε ένα μπολ. Το ζουμί αυτό αν το βράσουμε χώρια μπορεί να γίνει ένα ωραίότατο ζελέ κυδωνιού πολύ αρωματικό.
Τα κάνουμε πουρέ με το ειδικό εργαλείο ή στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και ρίχνουμε μέσα και τη ζάχαρη.
Τα βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα για λίγα λεπτά μέχρι γίνει πιο πηχτό το μείγμα μας.
Σταματάμε το ψήσιμο όπου θέλουμε ανάλογα αν θέλουμε να πάρουμε μαρμελάδα κυδωνιού ή συνεχίζουμε το βράσιμο αν θέλουμε να πάρουμε σφιχτό κυδωνόπαστο.
Προσέχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος γιατί το μείγμα είναι καυτό και κάνει φουσκάλες που σκάνε και καίνε πολύ.
Στην περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε κυδωνόπαστο αδειάζουμε και στρώνουμε σε ένα μικρό ταψάκι στρωμένο σε λαδόκολλα και κόβουμε σε κομμάτια όταν στεγνώσει.
Περνάμε από ένα πιάτο που έχουμε βάλει κρυσταλλική ζάχαρη για να καλυθφούν από παντού.

Πηγή: akispetretzikis.com

Διατροφικό σχόλιο: Το κυδώνι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Επίσης αποτελεί πολύ καλή πηγή βιτμίνης C και καλίου. Το συγκεκριμένο φρούτο λοιπόν αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για να συνοδεύει το πρωινό σας γέυμα. Δοκιμάστε να το αλλέιψετε πάνω σε φρυγανιές, cream crackers ή ψωμί ολικής άλεσης.