Πρωινά

3η επιλογή: Τσουρέκι με ελαιόλαδο

3η επιλογή: Τσουρέκι με ελαιόλαδο

Μία λίγο πιο δύσκολη συνταγή αλλά αξίζει να τη δοκιμάσετε. Άλλωστε, το τσουρέκι αποτελεί αγαπημένη επιλογή για μικρούς και μεγάλους σείτε σαν πρωινό, είτε ακόμα και σαν σνακ. 1 με 2 φέτες τσουρέκι των 30 γρ περίπου η κάθε μία, είναι αρκετές για να προσλάβετε τια σωστές θερμίδες συν τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου, τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σταφίδων και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα των ξηρών καρπών. Συνδυάστε το τσουρέκι σας με 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών.

Υλικά:

12 γρ. μαγιά ξερή
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
440 γρ. νερό χλιαρό
120 ml ελαιόλαδο
4 μεγάλα αυγά
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. αλάτι
1 κιλό αλεύρι γ.o.x. (ίσως χρειαστούμε λίγο παραπάνω)
1 κούπα σταφίδες μουσκεμένες σε γλυκό κρασί ή νερό και σουρωμένες
ξύσμα από 3 πορτοκάλια λεπτοτριμμένο
1/2 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
1 αυγό για άλειμμα
σουσάμι, αμύγδαλο φιλέ ή σπόρους παπαρούνας για διακόσμηση

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
Προσθέτουμε το λάδι στο μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε ένα ένα και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά πριν προσθέσουμε το επόμενο.
Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα, τον κάρδαμο, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε και αυτά πολύ καλά.
Σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα των υγρών.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ξεκινάμε το ζύμωμα.
Ο στόχος είναι να διπλώνουμε πολλές φορές τη ζύμη τραβώντας και γυρίζοντας τη ζύμη ώστε να προκαλέσουμε το ξεδίπλωμα των πρωτεινών του αλευριού και να αναπτυχθεί καλά η γλουτένη.
Βέβαια μιας και χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και αλεύρι για όλες τις χρήσεις το τσουρέκι μας δεν θα έχει τα κορδόνια του γνωστού μας τσουρεκιού αλλά σίγουρα είναι πιο απαλό και πιο υγιεινό.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί και να γίνει ελαστική. Ένας τρόπος να το ελένξουμε είναι να πιέσουμε τη ζύμη με το δάχτυλό μας και αν δεν επανέλθει τότε έχει ζυμωθεί σωστά.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για τουλάχιστον μια ώρα.
Πατάμε ελαφρά τη ζύμη να ξεφουσκώσει και αφήνουμε για άλλη μισή ώρα να φουσκώσει ακόμα.
Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε και τις σταφίδες μέσα στη ζύμη ζυμώνοντας τες για 1-2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια, τα σχηματίσουμε σε κορδόνια και πλάθουμε 2 τσουρέκια.
Βάζουμε το κάθε ένα πάνω σε λαδωμένη λαδόκολλα και μετά σε ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με κρόκο χτυπημένο και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα ακόμα μέχρι να φουσκώσουν.
Λίγο πριν τα ψήσουμε τα αλείφουμε με επιπλέον κρόκο και διακοσμούμε με σουσάμι ή τους σπόρους της παπαρούνας ή με αμύγδαλο.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Πηγή: akispetretzikis.com

Διατροφικό σχόλιο:
Μία λίγο πιο δύσκολη συνταγή αλλά αξίζει να τη δοκιμάσετε. Άλλωστε, το τσουρέκι αποτελεί αγαπημένη επιλογή για μικρούς και μεγάλους σείτε σαν πρωινό, είτε ακόμα και σαν σνακ. 1 με 2 φέτες τσουρέκι των 30 γρ περίπου η κάθε μία, είναι αρκετές για να προσλάβετε τια σωστές θερμίδες συν τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου, τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σταφίδων και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα των ξηρών καρπών. Συνδυάστε το τσουρέκι σας με 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών.