Πρωινά

3η επιλογή: Αλμυρές τηγανίτες με σάλτσα ντομάτας και μπέικον

Nutrimed Blog

Μια αλμυρή συνταγή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Οι τομάτες είναι γεμάτες με λυκοπένιο, ένα φωτεινό κόκκινο καροτένιο, υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα της. Το λυκοπένιο έχει μελετηθεί εκτενώς για τις αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Υλικά :

 Για τις τηγανίτες

100 γρ. γκοργκοντζόλα ή μπλε τυρί ή και φέτα σπασμένα σε κομματάκια
φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
130 ml γάλα 3,5% λιπαρά
130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 αυγά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας

250 γρ. ντοματάκια σε κομμάτια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 φύλλα δυόσμο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 φύλλα βασιλικό ή δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κλ. δενδρολίβανο μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένο

Για το μπέικον

8 φέτες μπέικον
25 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
3 κλωνάρια θυμάρι

Εκτέλεση

Για τις τηγανίτες

Περνάμε το αλεύρι και το μπέικιν από κόσκινο σε ένα μπολ. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση, ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι μέσα στη λακουβίτσα και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Τα προσθέτουμε στο μείγμα μας. Προσθέτουμε και το καλαμπόκι. Ανακατεύουμε και τα τυριά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζουμε κουταλιές από το μείγμα για 2-3 λεπτά από κάθε μεριά.

Για τη σάλτσα ντομάτας

Βάζουμε ένα τηγάνι να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά χωρίς να ρίξουμε λάδι.
Ρίχνουμε τα ντοματίνια τα οποία έχουμε κόψει στη μέση. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Προσθέτουμε και ένα κλωνάρι βασιλικού χωρίς τα φύλλα του. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού πιέζουμε τα ντοματίνια να βγάλουν όλα τα ζουμιά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και παιρνάμε από το μπλέντερ αφαιρώντας το κοτσάνι βασιλικού. 
Αν μας έχει βγει πηχτό το μείγμα προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε λίγο στο μπλέντερ και προσθέτουμε 10 φύλλα ψιλοκομμένο βασιλικό. 

Για το μπέικον

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την πάπρικα και το θυμάρι.
Παίρνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και απλώνουμε τις 5 φέτες μπέικον. Πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα τις φέτες με το μείγμα στο μπολ και από τις 2 πλευρές .

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 12 λεπτά. 
Σερβίρουμε τις τηγανίτες με τη σάλτσα και το μπέικον.

Πηγή : http://akispetretzikis.com/

Διατροφικό σχόλιο 

Μια αλμυρή συνταγή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Οι τομάτες είναι γεμάτες με λυκοπένιο, ένα φωτεινό κόκκινο καροτένιο, υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα της. Το λυκοπένιο έχει μελετηθεί εκτενώς για τις αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σε έρευνα που έχει γίνει, το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με την προστασία του DNA στα λευκά αιμοσφαίρια, λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης που προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφή.
Γνωρίζατε ότι τα μαγειρεμένα προϊόντα τομάτας, όπως ο παστεριωμένος χυμός της, η σούπα, η σάλτσα και το κέτσαπ, περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιοδιαθέσιμου (εύκολα να απορροφηθούν από τον οργανισμό) λυκοπενίου; Το λυκοπένιο είναι ένα φωτεινό κόκκινο καροτένιο που έχει μελετηθεί εκτενώς για τις αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Δεδομένου ότι το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτό, η κατανάλωση τομάτας ή προϊόντων τομάτας, με πλούσιες σε λίπος τροφές και προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, καθιστά την απορρόφησή του πιο εύκολα, από ό,τι στην ωμή τομάτα.
Μια απλή σάλτσα με ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και σκόρδο, περιέχει έως 40 ουσίες από την οικογένεια των πολυφαινολών.
Αν θέλετε να μειώσετε το θερμιδικό περιεχόμενο της συνταγής αλλά και την περιεκτικότητά της σε λιπαρά μπορείτε να αντικαταστήσετε το μπέικον με γαλοπούλα, ιδανικά βραστή, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το βάρος σας και την υγεία της καρδιάς σας.

Tip! Γλυτώστε χρόνο το πρωί έχοντας ετοιμάσει τις τηγανίτες από το προηγούμενο βράδυ και διατηρήστε τες στο ψυγείο.