Πρωινά

2η επιλογή: Κέικ μοσχολέμονο με παπαρουνόσπορο

2η επιλογή: Κέικ μοσχολέμονο με παπαρουνόσπορο

Ο παπαρουνόσπορος έχει μία μοναδική αρωματική γεύση που μοιάζει με αυτή του καρυδιού. Περιέχει πολλά λιπαρά οξέα και αιθέρια πτητικά έλαια, τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του καθαρού του βάρους. Οι σπόροι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ελαϊκό και το λινελαϊκό οξύ. Πλούσιος σε φυτικές ίνες ο παπαρουνόσπορος περιέχει επίσης καλά επίπεδα μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο

Υλικά:

200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. Καστανή Ακατέργαστη Ζάχαρη
100 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
1 κ.γ. Μπέικιν Πάουντερ
100 γρ. αλεσμένο αμύγδαλο
4 αβγά
2 μοσχολέμονα (λάιμ), ξύσμα μόνο
2 κ.σ. παπαρουνόσπορο

Για το σιρόπι
4 κ.σ. ζάχαρη
4 λάιμ χυμό ξύσμα από 1 λάιμ

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC.

2. Βουτυρώνουμε μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνουμε λαδόκολλα.

3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινκ πάουντερ και προσθέτουμε το αμύγδαλο. Ανακατεύουμε.

4 .Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ένα ένα ρίχνουμε τα αβγά να τα πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αβγό.

5. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον παπαρουνόσπορο. Σταδιακά ρίχνουμε τα στερεά υλικά και απαλά ανακατεύουμε. Αδειάζουμε στη φόρμα.

6. Ψήνουμε για περίπου 50′.

7. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη με τον χυμό και το ξύσμα για να γίνουν σιρόπι .

8. Όπως βγάζουμε καυτό το κέικ, το τρυπάμε με σουβλί στην επιφάνεια και το ραντίζουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.

Πηγή: www.argiro.gr

Διατροφικό σχόλιο: Ο παπαρουνόσπορος έχει μία μοναδική αρωματική γεύση που μοιάζει με αυτή του καρυδιού. Περιέχει πολλά λιπαρά οξέα και αιθέρια πτητικά έλαια, τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του καθαρού του βάρους. Οι σπόροι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ελαϊκό και το λινελαϊκό οξύ. Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονο-ακόρεστο λιπαρό οξύ που βοηθά στη μείωση των επιπέδων της LDL ή «κακή χοληστερόλη» όπως είναι ευρέως γνωστή και στην αύξηση της HDL ή "καλής χοληστερόλης" στο αίμα. Μάλιστα, όπως δείχνουν οι ερευνητικές μελέτες, η μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών και των εγκεφαλικών επεισοδίων ευνοώντας το υγιές προφίλ των λιπιδίων του αίματος. Πλούσιος σε φυτικές ίνες ο παπαρουνόσπορος περιέχει επίσης καλά επίπεδα μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.