Πρωινά

1η επιλογή: Μαρμελάδα βερύκοκο – η καλοκαιρινή

1η επιλογή: Μαρμελάδα βερύκοκο – η καλοκαιρινή

Το βερίκοκο είναι ένα φρούτο με πολύ χαμηλή θερμιδική αξία. Πλούσιο σε βιταμίνη Α και β-καροτένιο θα δώσει στο πρωινό σας μία ξεχωριστή γεύση. Τα βερίκοκα αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και σιδήρου. Αλείψτε τη μαρμελάδα σε φρυγανιές ή ψωμί ολικής άλεσης μαζί με λίγη μαλακή μαργαρίνη με ω-3.

Υλικά :

2 κιλά βερύκοκα, χωρίς κουκούτσια
1.000-1.200γρ ζάχαρη (ανάλογα την προτίμησή σας σε γλύκα)

Εκτέλεση:

Αν θέλετε να αφαιρέσετε τη φλούδα από τα βερύκοκα, μπορείτε με την ίδια διαδικασία που ακολουθούμε στις τομάτες, βουτώντας τα για 30” σε βραστό νερό και μετά αμέσως σε κρύο. Η φλούδα βγαίνει ευκολότατα.

Αν δεν σας ενοχλεί η φλούδα, παραλείψτε αυτό το στάδιο και προχωρήστε στο ψιλόκομμα. Ετσι η φλούδα θα κοπεί μικρά κομματάκια, τα οποία δεν θα ενοχλούν (κρέμονται από το κουτάλι κλπ) στη χρήση της μαρμελάδας.

Πάρτε μεγάλο μπολ και ψιλοκόψτε τα βερύκοκα. Θα μπορούσατε να τα βάλετε και στο πολυμηχάνημα, αλλά προτιμώ το χέρι για να έχω έλεγχο της δομής του φρούτου που θα μπει στην κατσαρόλα. Αν γίνει πολτός το φρούτο, τότε με το βράσιμο κινδυνεύω περισσότερο από τα πιτσιλίσματα της μαρμελάδας καθώς ο αέρας ψάχνει διέξοδο στο παχύρευστο μίγμα. Επίσης, στο ξάφρισμα χάνω περισσότερο πολτό φρούτου που παρασύρεται.

Γι’αυτό κόβω μικρά κομμάτια, ξαφρίζω πρώτα και μετά πολτοποιώ με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα αν θέλω τελείως λεία μαρμελάδα.

Επανέρχομαι. Βάζω τα ψιλοκομμένα φρούτα μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύω καλά. Δεν περιμένω καθόλου αλλά βάζω κατευθείαν την κατσαρόλα στη φωτιά. Φουλ φωτιά, μαρμελαδοκουτάλα σε δράση, εσείς σε επιφυλακή, στο φούρνο τα βάζα αποστειρώνονται (θα βγάλει περίπου 8 βάζα των 250ml).

Ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας, ξαφρίζω όποιο αφρό εμφανίζεται στην επιφάνεια. Ρίχνω τις κουταλιές στον διαχωριστή λίπους. Αυτό γιατί μαζί με τον αφρό παίρνω και σιρόπι το οποίο είναι πιο βαρύ και κάθεται στον πάτο. Ετσι, όταν τελειώσω το ξάφρισμα, γέρνω το διαχωριστή από τη ροή της βάσης και ξαναρίχνω στην κατσαρόλα το καθαρό σιρόπι.

Το δέσιμο της μαρμελάδας φαίνεται :

από την ξύλινη κουτάλα, η οποία στην αρχή απορροφά το ζεστό υγρό ενώ όσο δένει, αυτό επικάθεται και αρχίζει να γυαλίζει το ξύλο.
από την τελευταία σταγόνα σιροπιού της κουτάλας, η οποία στην αρχή απλώνει στο πιάτο ενώ σταδιακά στέκεται, αποκτά ύψος και περίγραμμα
από το τεστ του λευκού παγωμένου πιάτου, όπου βάζετε λίγη μαρμελάδα για να κρυώσει άμεσα. Αν ρυτιδιάζει η επιφάνεια ή αν στέκεται στο χέρι σας, είναι έτοιμη.
Αν θέλετε να κάνετε λεία την μαρμελάδα η κατάλληλη στιγμή του ραβδομπλέντερ είναι όταν τελειώσετε το ξάφρισμα.

Σβήστε τη φωτιά, βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία.

Πολύ προσεκτικά βγάλτε τα βάζα στον πάγκο και βάλτε στο φούρνο τα καπάκια τους, σβήνοντας παράλληλα το φούρνο. Με το χωνί της μαρμελάδας (μεγάλο στόμιο) γεμίστε τα βάζα μέχρι 1/2εκ κάτω από το τελείωμα, ώστε να μην λερωθούν. Θέλουμε απόλυτα καθαρό το μέρος βιδώματος του καπακιού για να κλείσει ερμητικά το καπάκι.

Κλείστε καλά με τα καπάκια και αφήστε να κρυώσουν. Αυτή η διαδικασία απαιτεί μεγάλη προσοχή γιατί όλα είναι καυτά και οι κινήσεις σας πρέπει να είναι μελετημένες για να αποφύγετε ζημιές. Κάθε απροσεξία στοιχίζει από κάψιμο μέχρι να σφουγγαρίζετε μαρμελάδα από πάγκο, συρτάρια, πάτωμα!

Όταν κρυώσουν τα βάζα, θα πρέπει να έχει καμπυλώσει το καπάκι τους προς τα μέσα, σημάδι πως είναι ερμητικά κλειστά και προφυλάσσονται από τα βακτήρια που κυκλοφορούν. Συγχαρητήρια! Τα μωρά σας γεννήθηκαν και είναι υγιέστατα!

Πηγή: tastefull.gr

Διατροφικό σχόλιο: Το βερίκοκο είναι ένα φρούτο με πολύ χαμηλή θερμιδική αξία. Πλούσιο σε βιταμίνη Α και β-καροτένιο θα δώσει στο πρωινό σας μία ξεχωριστή γεύση. Τα βερίκοκα αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και σιδήρου. Αλείψτε τη μαρμελάδα σε φρυγανιές ή ψωμί ολικής άλεσης μαζί με λίγη μαλακή μαργαρίνη με ω-3.