Πρωινά

1η επιλογή: Γιαουρτόπιτα!

Nutrimed Blog

Συνταγή με βάση το γιαούρτι, τα αυγά και τα αμύγδαλα, τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι περιέχει περίπου 415 mg ασβεστίου και 94 mg φωσφόρου. Ένα αυγό 54 mg ασβεστίου και 222 mg φωσφόρου, ενώ τα 100 γρ. αμύγδαλα 234 mg ασβεστίου και 504 mg φωσφόρου.

ΥΛΙΚΑ (15 μερίδες)

• 1 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψυχα
• 3 φλ. τσαγιού αλεύρι
• 2 κ.γ. μπεικιν πάουντερ
• 1 κ.γ. σόδα
• 1κ.γ. κανέλα
• 1 κ.γ. αλάτι
• ¾ φλ. μαργαρίνη
• 1 ½ φλ. ζάχαρη
• 5 αυγά
• Ξύσμα λεμονιού
• 1 ½ φλ. Γιαούρτι άπαχο
• Ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλέθετε στο μπλέντερ τα 2/3 από τα αμύγδαλα. Ζεματάτε τα υπόλοιπα , αφαιρείτε το φλούδι και τα κόβετε σε λεπτά μακρόστενα κομματάκια. Κοσκινίζετε το αλεύρι, την μπεϊκιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι.
Χτυπάτε τη μαργαρίνη και ρίχνετε τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά και το ξύσμα και συνεχίζετε να χτυπάτε προσθέτοντας το μίγμα αλεύρου και το γιαούρτι. Προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα. Βάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και σκορπάτε τα υπόλοιπα αμύγδαλα. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45’. Την πασπαλίζετε με άχνη μόλις κρυώσει.

Θρεπτική αξία (μιας μερίδας)

ΘΕΡΜΙΔΕΣ:190
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ: 9 γρ.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: 24 γρ.
ΛΙΠΗ: 6 γρ.

Πηγή : nutrimed.gr

Διατροφικό σχόλιο


Συνταγή με βάση το γιαούρτι, τα αυγά και τα αμύγδαλα, τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι περιέχει περίπου 415 mg ασβεστίου και 94 mg φωσφόρου. Ένα αυγό 54 mg ασβεστίου και 222 mg φωσφόρου, ενώ τα 100 γρ. αμύγδαλα 234 mg ασβεστίου και 504 mg φωσφόρου. Αν σκεφτούμε ότι η αναγκαία ποσότητα τόσο του ασβεστίου όσο και του φωσφόρου είναι τα 1000 mg. Διαπιστώνουμε ότι είναι καλή επιλογή για μικρά παιδιά που δεν προτιμούν πολύ το γιαούρτι λόγω της όξινης γεύσης του ή δεν πίνουν αρκετό γάλα.

Το γιαούρτι τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, βιταμίνης Α η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή όραση, βιταμίνης C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, συνδυάζεται με το αυγό και τα αμύγδαλα τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, έχει δηλαδή προστατευτικό ρόλο σε μια σειρά από εκφυλιστικές διαδικασίες των κυττάρων, προστατεύοντάς τα από τις ελεύθερες ρίζες και το λεγόμενο "οξειδωτικό στρες". Οι ελεύθερες ρίζες είναι ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή μόρια ιδιαίτερα βλαβερά για τον οργανισμό μας υπεύθυνα για διάφορες μορφές καρκίνου, πρόωρη γήρανση του δέρματος και νευρολογικές διαταραχές.