Ομιλίες

Όταν τρώμε μαζί είναι καλύτερα! Η επιστήμη πίσω από τα οικογενειακά γεύματα

Όταν τρώμε μαζί είναι καλύτερα! Η επιστήμη πίσω από τα οικογενειακά γεύματα

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, (Innovathens) στα πλαίσια του Atnens Science Festival στην Τεχνόπολη στο Γκαζι

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, (Innovathens) στα πλαίσια του Atnens Science Festival στην Τεχνόπολη στο Γκαζι, το Σαββατο 21/3, ο πρόεδρος της «Διατροφής του Παιδιού», Δρ Αναστασιος Παπαλαζαρου είχε την ευκαιρία να εκθέσει τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την διατροφική, κι όχι μόνο αξία, των οικογενειακών γευμάτων και να μοιραστεί μέσω μιας πολύ ζωντανής συζήτησης τρόπους ένταξης τους στην καθημερινότητα μας.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά το να μοιραζόμαστε το τραπέζι του φαγητού με την οικογένειά μας κρύβει, εκτός από χαρά και όμορφες στιγμές, μεγάλο όγκο επιστημονικής έρευνας που υποστηρίζει τα οφέλη του. Οφέλη που δεν περιορίζονται στην ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών και τη βελτίωση της κοινωνικότητας των παιδιών, αλλά αφορούν και στη διαμόρφωση πιο ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών σε παιδιά και εφήβους, που τους ακολουθούν μέχρι και την ενηλικίωση.

Η επιστήμη των οικογενειακών γευμάτων συμπληρώνει περισσότερες από τρεις δεκαετίες και βασίζεται σε εκατοντάδες μελέτες. Το να τρώμε όλοι μαζί έχει συσχετιστεί με καλύτερες διατροφικές συμπεριφορές, όπως υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, με χαμηλότερα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, με καλύτερη εικόνα σώματος σε εφήβους και χαμηλότερα επίπεδα διατροφικών διαταραχών.

Ο ρόλος των γονέων ως διατροφικών προτύπων, η διαδικασία του μαγειρέματος, η δομή και το περιεχόμενο του οικογενειακού γεύματος, ο χρόνος που αφιερώνουμε στο τραπέζι είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους τα οικογενειακά γεύματα έχουν τόσο μεγάλη διατροφική αξία.

Αναδημοσίευση από childnutrition.gr