Ομιλίες

Μια νέα φιλόδοξη εφαρμογή Προσωποποιημενων Διατροφικών Συστάσεων έρχεται στην ελληνική αγορά.

Μια νέα φιλόδοξη εφαρμογή  Προσωποποιημενων Διατροφικών Συστάσεων έρχεται στην ελληνική αγορά.

Παρουσιάστηκε στα πλαίσια της ημερίδας με θέμα «Επάγγελμα διαιτολόγος: Προοπτικές που δεν έχετε σκεφτεί» που πραγματοποιήθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 19 Ιουνίου 2015.

Η εφαρμογή ΔΙΣΥΣ (Ευφυές Σύστημα Προσωποποιημένων ΔΙατροφικώνΣΥΣτάσεων) αποτελεί ένα έργο που έχει ως σκοπό την μελέτη, την σχεδίαση και την ανάπτυξη ενός ευφυούς συστήματος διατροφικής πληροφόρησης και προσωποποιημένων συστάσεων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του το διατροφικό προφίλ του χρήστη/καταναλωτή (προτιμήσεις, αποστροφές κλπ) και επιλεγμένους δείκτες υγείας (σωματικό βάρος, φύλο, ΔΜΣ, επίπεδα σακχάρου αίματος, αρτηριακή πίεση, κ.λπ), και θα του προτείνει γεύματα με γνώμονα το προσωπικό του προφίλ, τα οποία θα μπορεί να καταναλώσει σε χώρους μαζικής εστίασης.

Το έργο ΔΙΣΥΣ υλοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στα πλαίσια του Προγράμματος Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ) 2013. Η υλοποίηση του ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015. Πρόκειται ουσιαστικά για μια καινοτομο ιδέα που ουσιαστικά θα αποτελεί τον «προσωπικο μας διαιτολόγο» που ανα πάσα στιγμή είναι διαθέσιμος για να μας συμβουλέψει σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Αναλυτικότερα, το έργο ΔΙΣΥΣ αφορά την δημιουργία μίας καινοτόμου εφαρμογής με τη σύμπραξη εταιρειών του ιδιωτικού τομέα και πανεπιστημιακών φορέων (των εταιρειών: Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, της Εταιρίας Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ευεξίας και Διατροφής Nutrimed Ε.Π.Ε., της εταιρίας UBITECH Ε.Π.Ε., του Εργαστήριο Χημείας, Φυσικοχημείας και Βιοχημείας των Τροφίμων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών) και απευθύνετε σε δύο διαφορετικά κοινά αποδέκτες: καταστήματα μαζικής εστίασης και καταναλωτές που τα επισκέπτονται, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την αλληλεπίδραση των δύο αυτών κοινών.

Η εφαρμογή ΔΙΣΥΣ επιτρέπει στους καταναλωτές που θέλουν να φάνε έξω να εισαγάγουν προσωπικά διατροφικά στοιχεία (π.χ. ύψος, βάρος κα) και βάσει αυτών, όταν επισκέπτονται ένα εστιατόριο, η εφαρμογή προτείνει τα πιάτα που ταιριάζουν στο προφίλ του κάθε χρήστη ενώ ταυτόχρονα, παρέχει διατροφικές πληροφορίες για όλα τα υπόλοιπα πιάτα του μενού. Οι επαγγελματίες εστίασης συμμετέχουν στην εφαρμογή δηλώνοντας τα στοιχεία της επιχείρησής τους και τα συστατικά των συνταγών του menu τους.
 

Ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου παρουσιάζει την εφαρμογή ΔΙΣΥΣ στα πλαίσια της ημερίδας "Επάγγελμα διαιτολόγος: Προοπτικές που δεν είχατε σκεφτεί" που πραγματοποιήθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την ημερίδα "Επάγγελμα διαιτολόγος: Προοπτικές που δεν είχατε σκεφτεί" στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.