Nutrimed

Ποδηλατοβόλτες ενημέρωσης για τη μεσογειακή αναιμία την Κυριακή 15 Ιουνίου

Ποδηλατοβόλτες ενημέρωσης για τη μεσογειακή αναιμία την Κυριακή 15 Ιουνίου

«Η διαδρομή είναι καλύτερη με παρέα!»

Την Κυριακή 15 Ιουνίου, πάρτε το ποδήλατό σας και λάβετε μέρος στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Θαλασσαιμία και την Εθελοντική Αιμοδοσία. Με σύνθημα «Η διαδρομή είναι καλύτερη με παρέα» οι Σύλλογοι Θαλασσαιμίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ιωάννινα και Ηράκλειο διοργανώνουν ποδηλατοβόλτες σε πέντε πόλεις της Ελλάδας.

Οι ποδηλατοβόλτες θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
Στην Αθήνα, στις 11:00 π.μ., με σημείο εκκίνησης την πλατεία έναντι της Τεχνόπολις, στο Γκάζι (πρόσβαση: Μετρό Κεραμεικός)
Στη Θεσσαλονίκη, στις 19:00 μ.μ., με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Αριστοτέλους
Στο Ηράκλειο, στις 11:00 π.μ., με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Ελευθερίας
Στα Γιάννενα, στις 11:30 π.μ., με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία Ιωαννίνων
Στο Βόλο, στις 19:00 μ.μ., με σημείο εκκίνησης την Παραλία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

«Είναι προτεραιότητά μας να φροντίζουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των μελών του Συλλόγου μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» επισημαίνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ιωάννα Μυρίλλα. «Ωστόσο, η διαδρομή για κάθε έναν από εμάς παραμένει ένας καθημερινός αγώνας. Ένας αγώνας στον οποίο η ευαισθητοποίηση των πολιτών, κυρίως απέναντι στο σημαντικό ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας, παίζει καθοριστικό ρόλο. Ευελπιστούμε, λοιπόν, πως στη συμβολική αυτή διαδρομή που γίνεται στις 15 Ιουνίου με στόχο την ενημέρωση του κοινού, θα έχουμε στην παρέα μας όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας», συμπληρώνει.

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Θαλασσαιμία και την Εθελοντική Αιμοδοσία, είναι πρωτοβουλία της Novartis Hellas και υποστηρίζεται από τους αθλητές: Βασιλική Λαζοπούλου, Πρωταθλήτρια Ελλάδας Ορεινής Ποδηλασίας και Μέλος Εθνικής Ομάδας και Νεόφυτος Σακελλαρίδης Μάγγουρας, Πρωταθλητής Ελλάδας Ποδηλασίας Πίστας και Μέλος της Εθνικής Ομάδας.

Η θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία αποτελεί μία από τις συχνότερες γενετικές παθήσεις παγκοσμίως, με σχεδόν 68.000 γεννήσεις πασχόντων ετησίως. Ο όρος «θαλασσαιμία» περιλαμβάνει μία οικογένεια γενετικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκαλώντας αναιμία. Οι μορφές της θαλασσαιμίας ποικίλουν από ήπιες έως σοβαρές, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν από την παιδική ηλικία, όπου συχνά χρήζουν τακτικών μεταγγίσεων αίματος προκειμένου να επιζήσει ο ασθενής, ή, στις ηπιότερες μορφές της νόσου, να εμφανιστούν κατά την ενήλικη ζωή.

Οι πάσχοντες εμφανίζουν διάφορες επιπλοκές, ανάλογα με τη μορφή της νόσου, ενώ εμφανίζουν παράλληλα υπερφόρτωση σιδήρου ως συνέπεια της νόσου ή λόγω της περίσσειας του σιδήρου που προσλαμβάνεται από τις μεταγγίσεις αίματος. Οι περισσότεροι πάσχοντες βρίσκονται στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Μεσόγειο ή τη Μέση Ανατολή, ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός της νόσου διευρύνεται λόγω της μετανάστευσης.

Σήμερα, υπάρχει πολύ καλή κατανόηση σχετικά με τα οφέλη των μεταγγίσεων αίματος στους πάσχοντες με θαλασσαιμία, καθώς και της ανάγκης αντιμετώπισης της υπερφόρτωσης σιδήρου που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα. Οι θεραπευτικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα έχουν μετατρέψει τη θαλασσαιμία από μια θανατηφόρο παιδιατρική νόσο, σε μία χρόνια πάθηση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά στους περισσότερους πάσχοντες.

«Η ζωή των ασθενών με θαλασσαμία είναι σαν το ποδήλατο», επισημαίνει ο Αντώνης Καττάμης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας. «Βρίσκει συνέχεια ανηφόρες και κατηφόρες, αλλά ο ποδηλάτης ξέρει ότι πρέπει να συνεχίσει το πετάλι για να μην πέσει. Σκοπός των λειτουργών υγείας και της κοινωνίας μας είναι να ενθαρρύνει το αγώνα και να κάνει το δρόμο κατηφορικό. Η ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και η εξασφάλιση επάρκειας αίματος είναι θεμελιώδεις για την προσπάθεια αυτή».

Πηγή: health.in.gr