Nutrimed

Αθηνά Λινού: Να αλλάξουμε διατροφική συμπεριφορά χωρίς «πρέπει» και «μη»

Αθηνά Λινού: Να αλλάξουμε διατροφική συμπεριφορά χωρίς «πρέπει» και «μη»

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που τιμήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, αποτέλεσε την πιο εύστοχη συγκυρία για την παρουσίαση του πρώτου από τους οκτώ τόμους των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis

 Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που τιμήθηκε στις 16 Οκτωβρίου, αποτέλεσε την πιο εύστοχη συγκυρία για την παρουσίαση του πρώτου από τους οκτώ τόμους των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Δια…Τροφήν», με στόχο να βελτιώσουν τη διατροφή όλων των Ελλήνων.

Τις εργασίες της ημερίδας κήρυξε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης Χρόνιων και Επαγγελματικών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Prolepsis, Αθηνά Λινού, με την παραίνεση να βρούμε τρόπους να αλλάξουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά χωρίς «πρέπει» και «μη», αλλά με διαρκή προσπάθεια και συντονισμένη συνεργασία όλων των επιστημόνων και του κοινού.

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία για την παρουσίαση του πρώτου από τα τέσσερα δίδυμα εκδοτικά έργα. Πρόκειται για μια σειρά δίτομα, εκ των οποίων το πρώτο απευθύνεται στο κοινό και το δεύτερο στους επαγγελματίες υγείας. Είναι μια σημαντική προσφορά στο ελληνικό πληθυσμό, που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας. Ελπίζουμε ότι τα πολύτιμα αυτά ‘εργαλεία’ θα μπορέσουν να βελτιώσουν ουσιαστικά την διατροφή των Ελλήνων προς το καλύτερο», επεσήμανε η κ.Λινού.

Να σημειωθεί ότι, οι οκτώ Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες (γενικός πληθυσμός, γυναίκες, βρέφη, παιδιά και έφηβοι, άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω) και περιλαμβάνουν σύγχρονες πληροφορίες για κάθε θέμα διατροφής, συνδυαστικά με πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, διαγράμματα και πρακτικά συμπεράσματα ώστε να γίνουν εύκολα κατανοητοί από όλους τους Έλληνες.

Βασικός στόχος είναι με απλές και τεκμηριωμένες πληροφορίες να προαχθεί η υγιεινή διατροφή, να προληφθεί και να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία, μέσα από την αξιοποίηση των ευεργετικών στοιχείων της ελληνικής διατροφής και την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας. Η ανάγκη είναι επιτακτική, καθώς τα στοιχεία για την αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, και ανεγνώσθη από την Αφροδίτη Βελουδάκη, διευθύντρια Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Prolepsis, τονίσθηκε ότι «προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις των καιρών οι Οδηγοί έρχονται να συμπαρασταθούν ενεργά στην ελληνική οικογένεια, καθώς από την παρακαταθήκη της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής αναδεικνύουν τις διατροφικές επιλογές που υπερέχουν από πλευράς διατροφικής αξίας και ταυτόχρονα είναι προσιτές στον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών».

Σχολιάζοντας τη σημασία των οδηγών για τον σύγχρονο διαιτολόγο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Γρηγόρης Ρίσβας σημείωσε ότι «οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι το επιστέγασμα της συντονισμένης προσπάθειας ενός πλήθους διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Πρόκειται πραγματικά για ένα έργο που έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία αφού συμπυκνώνει ολόκληρη τη διεθνή και ελληνική γνώση για το ρόλο της διατροφής στην υγεία του ανθρώπου, σε απλή και κατανοητή γλώσσα».

Ο κ. Ρίσβας υπενθύμισε μάλιστα, ότι το οκτάτομο έργο είναι ελεύθερο για χρήση σε καθέναν που ενδιαφέρεται να αλλάξει τη διατροφή του προς το καλύτερο και παρέπεμψε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.diatrofikoiodigoi.gr, όπου βρίσκονται ανηρτημένοι οι διατροφικοί οδηγοί. Και κατέληξε τονίζοντας ότι, «οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να ταιριάζουν στην διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων».

Η Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση του Δεκάλογου της υγιεινής διατροφής για τους ενήλικες σημείωσε ότι «η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Αλλά για να επιτευχθεί πρέπει να συνδυάζουμε σωστά την ποσότητα με την ποιότητα. Και φυσικά να μην αμελούμε να γυμναζόμαστε».

Η κ. Διαμάντη-Κανδαράκη παρέπεμψε κοινό και ειδικούς να διαβάσουμε με προσοχή κάθε κεφάλαιο του οδηγού ώστε να διαπιστώσουν εκτός από τις χρηστικές πληροφορίες για τρόφιμα και ποτά, ενυπάρχουν και συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων στην αγορά τροφίμων και φυσικά μυστικά μαγειρικής για πιο υγιεινά και εύγευστα πιάτα.

Στη συνέχεια η Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κάλεσε το κοινό να παρακολουθήσει την αυριανή παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους και να διαπιστώσει πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για μια υγιή ζωή.

Ο Αριστείδης Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αναφερόμενος στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό Γυναίκες, Έγκυες και Θηλάζουσες που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 20 Οκτωβρίου, τόνισε ότι «είναι σημαντικό η γυναίκα σε όλα τα σημαντικά χρονικά ορόσημα της ζωής να διατηρεί υγιές βάρος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της σωστής διατροφής, αφού πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την αξία της τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης, όσο και του θηλασμού, αλλά και της εμμηνόπαυσης».

Τέλος, η Παναγιώτα Σουρτζή, καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας προανήγγειλε την παρουσίαση του Εθνικού Διατροφικού Οδηγού για άτομα άνω των 65 ετών, που θα γίνει σε ειδική ημερίδα στην Πάτρα, στις 30 Οκτωβρίου. «Επειδή το προσδόκιμο ζωής αυξάνει διαρκώς, ο στόχος μας είναι να έχουμε καλή ποιότητα ζωής και ανεξαρτησία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υγιεινή διατροφή, την αποχή από το τσιγάρο, τον περιορισμό του αλκοόλ και φυσικά την καθημερινή σωματική άσκηση», τόνισε η κ. Σουρτζή.

Πηγή: health.in.gr