Μεσημεριανά

Φασόλια πιάζ

Φασόλια πιάζ

Οπως όλα τα όσπρια, έτσι και τα φασολια είναι πλούσια στα αμινοξέα λυσίνη καιθρεονίνη, ουσίες απαραίτητες για τον σχηματισμό των πρωτεϊνών.

Υλικά για 4 άτομα
300 γρ. φασόλια λευκά, μικρά
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6-7 μαύρες ελιές, κομμένες στη μέση, χωρίς το κουκούτσι
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό, κομμένο σε ροδέλες
70 ml έ.π. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξίδι ή χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή

Εκτέλεση

 
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε άφθονο κρύο νερό. Αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό.
Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 30 λεπτά. Τα στραγγίζουμε ξανά και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με καθαρό νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και, αφού κρυώσουν λίγο, τα ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα. Τα ανακατεύουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις ελιές.
Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι.
Σε ένα βάζο που κλείνει καλά χτυπάμε το λάδι, το ξίδι ή το λεμόνι και τη μουστάρδα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα και τη σερβίρουμε κρύα.

Tips
Λίγη κάππαρη ξαρμυρισμένη ή αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα θα δώσουν ευχάριστη ένταση στη σαλάτα.
Προσθέστε 2 αυγά βραστά σφιχτά, κομμένα σε φέτες, για ένα ολοκληρωμένο γεύμα ή μια σαλάτα πιο πλούσια.
Αν σας αρέσει η γεύση της αντζούγιας, προσθέστε 1 φιλέτο στο λαδόξιδο και χτυπήστε τα στο μπλέντερ προτού περιχύσετε τη σαλάτα.

Πηγή: http://www.imommy.gr/

Διατροφικό σχόλιο:
 Οπως όλα τα όσπρια, έτσι και τα φασολια είναι πλούσια στα αμινοξέα λυσίνη καιθρεονίνη, ουσίες απαραίτητες για τον σχηματισμό των πρωτεϊνών. Είναι προικισμένα με πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, σίδηρο . Είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος και περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και αναστολείς της πρωτεάσης, οι οποίοι εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Παρέχουν επίσης άφθονη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, ενώ δρουν και προστατευτικά ενάντια σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά κ.ά. Τα λαχανικά περιέχουν αρκετό νερό, ελάχιστο λίπος, καθόλου χοληστερόλη και λίγες θερμίδες. Επιπλέον, παρέχουν άφθονες βιταμίνες, όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, τα καροτενοειδή, καθώς και μέταλλα, ενώ βοηθούν στη διατήρηση του βάρους μας και στην καλή υγεία του δέρματος και των μαλλιών.