Μεσημεριανά

5η επιλογή:Γαύρος τηγανιτός με μυρωδικά

5η επιλογή:Γαύρος τηγανιτός με μυρωδικά

Η κατανάλωση ψαριών σε εβδομαδιαία βάση συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών όπως επίσης και σε ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Συγκεκριμένα, οι πιο πρόσφατες εθνικές διατροφικές συστάσεις του 2014 προτείνουν στους ενήλικες την κατανάλωση 2-3 μερίδων ψαριών την εβδομάδα, με έμφαση στα λιπαρά και τα μικρά ψάρια. Ο γαύρος μπορεί να αποτελέσει τη 1 εκ των 2-3 μερίδων που συνιστώνται και μάλιστα επειδή μπορεί να καταναλωθεί με τα κόκκαλά του, συνήθεια η οποία κρύβει ένα θρεπτικό μυστικό για τα ψάρια αφού έτσι, καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου!

Υλικά
1 κιλό γαύρος
150 γρ. αλεύρι
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γ αλάτι
1/2 κ.γ πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. σκόρδο σκόνη, 1 κ.γ. παπρικα γλυκιά προαιρετικά
ελαιόλαδο για τηγάνισμα

 Εκτέλεση
Ένα τηγανητό ψαράκι δεν χρειάζεται να είναι απλό…
Ξεπλένουμε κάλα τον γάυρο σε νερό.Στη συνέχεια τον σταγγίζουμε και τον αφήνουμε στην ακρη.
Ανακατεύουμε τα υλικά για το αλεύρωμα σε ένα μπόλ και βουτάμε εκεί τα ψάρια,έτσι ώστε να παναριστούν πολύ καλα.
Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.Τηγανίζουμε τα ψάρια μέχρι να χρυσαφίσουν και τα στραγγίζουμε σε απορροφυτικό χαρτί.

Πηγή :http://akispetretzikis.com/

Διατροφικό σχόλιο:
Η κατανάλωση ψαριών σε εβδομαδιαία βάση συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών όπως επίσης και σε ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Συγκεκριμένα, οι πιο πρόσφατες εθνικές διατροφικές συστάσεις του 2014 προτείνουν στους ενήλικες την κατανάλωση 2-3 μερίδων ψαριών την εβδομάδα, με έμφαση στα λιπαρά και τα μικρά ψάρια. Ο γαύρος μπορεί να αποτελέσει τη 1 εκ των 2-3 μερίδων που συνιστώνται και μάλιστα επειδή μπορεί να καταναλωθεί με τα κόκκαλά του, συνήθεια η οποία κρύβει ένα θρεπτικό μυστικό για τα ψάρια αφού έτσι, καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου! Ο γαύρος είναι ακόμα πλούσιος σε μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νιασίνη και ψευδάργυρο, ενώ το 22 – 23% των λιπαρών του περίπου αποτελείται από τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα.