Μεσημεριανά

5η επιλογή: Γεμιστά κολοκυθάκια με ανθότυρο και ανάμικτα λαχανικά

5η επιλογή: Γεμιστά κολοκυθάκια με ανθότυρο και ανάμικτα λαχανικά

Μια συνταγή πλούσια σε βιταμίνη C, αφού τόσο το κολοκύθι όσο και οι πιπεριές την περιέχουν. Οι πιπεριές είναι καλή πηγή βιταμινών όπως A, C, K B6, φολλικού οξέος καθώς και λυκοπενίου, απαραίτητου συστατικού για την μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Λόγω του ανθότυρου που περιέχεται στη συνταγή, λαμβάνονται καλές ποσότητες ασβεστίου , φωσφόρου, μαγνησίου αλλά και βιταμίνης Β2. Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Στη συνταγή μας αντί για βούτυρο χρησιμοποιούμε μαργαρίνη Βιτάμ όπου περιέχει ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, λιπαρά τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και λαμβάνονται μέσω τροφίμων. Η μαργαρίνη δεν περιέχει υδρογονωμένα /trans λιπαρά οξέα.

Υλικά

100γρ Βιτάμ Soft
4 κολοκυθάκια μέτρια (χωρίς σπόρους)
1 καρότο μεγάλο κομμένο σε μέτριους κύβους
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη
100γρ αρακά
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
300γρ ανθότυρο
1 αβγό
40γρ παρμεζάνα τριμμένη
10γρ μαϊντανό ψιλοκομμένο
20γρ δυόσμο
αλάτι-πιπέρι

Πώς να το φτιάξετε

Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε κατά μήκος.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού βγάζουμε τους σπόρους, αν υπάρχουν. Αφαιρούμε κατά μήκος λίγο από τη ράχη του κολοκυθιού ώστε να πατάει καλά στο ταψί και τοποθετούμε με το ανοιχτό μέρος προς τα πάνω.
Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά σε ένα σκεύος και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν μαζί με τη μισή ποσότητα Βιτάμ.
Βράζουμε τα λαχανικά έως ότου μαλακώσουν και μετά τα σουρώνουμε ρίχνοντας τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν.
Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα βρασμένα λαχανικά, το ανθότυρο, το υπόλοιπο Βιτάμ, το αβγό και τον δυόσμο, και ρίχνουμε ανάλογο αλατοπίπερο.
Πλάθουμε τη γέμιση και την τοποθετούμε κατά μήκος του άδειου κολοκυθιού. Τα γεμίζουμε όλα και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά.
Τέλος, σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή: vitam.gr

Διατροφικό σχόλιο:Μια συνταγή πλούσια σε βιταμίνη C, αφού τόσο το κολοκύθι όσο και οι πιπεριές την περιέχουν. Οι πιπεριές είναι καλή πηγή βιταμινών όπως A, C, K B6, φολλικού οξέος καθώς και λυκοπενίου, απαραίτητου συστατικού για την μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Λόγω του ανθότυρου που περιέχεται στη συνταγή, λαμβάνονται καλές ποσότητες ασβεστίου , φωσφόρου, μαγνησίου αλλά και βιταμίνης Β2. Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Στη συνταγή μας αντί για βούτυρο χρησιμοποιούμε μαργαρίνη Βιτάμ όπου περιέχει ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, λιπαρά τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και λαμβάνονται μέσω τροφίμων. Η μαργαρίνη δεν περιέχει υδρογονωμένα /trans λιπαρά οξέα.