Μεσημεριανά

5η επιλογή: Φασολάκια με Σουσάμι

5η επιλογή: Φασολάκια με Σουσάμι

Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Τα λιπαρά οξέα αποτελούν τα θρεπτικά συστατικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο σουσάμι. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα (45%) και πολυακόρεστα (40%), ενώ τα κορεσμένα κατέχουν το μικρότερο ποσοστό στη σύσταση του τροφίμου (15%). Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθιστά το σουσάμι μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, γι’ αυτό και θεωρείται απαραίτητο να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής. Στο σουσάμι περιέχονται κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη (βιταμίνη Β5) καθώς και βιταμίνη Ε γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Υλικά:

Φασολάκια φρέσκα, ελαφρώς βρασμένα σε νερό και σουρωμένα
Κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
Καβουρδισμένο σουσάμι
Ελαιόλαδο
Σουσαμόλαδο
1 κομμάτι τζίντζερ
Λιωμένο σκόρδο
Λίγο ξύδι μπαλσάμικο
Μουστάρδα

Εκτέλεση:

Τσιγαρίζουμε ελαφρά τα υλικά σε λίγο λάδι, στο οποίο έχουμε ρίξει μέσα λίγο σουσαμόλαδο, ένα κομμάτι τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη και λιωμένο σκόρδο.

Προσθέτουμε (προαιρετικά) στο τέλος λίγο μπαλσάμικο ανακατεμένο με μουστάρδα.

Πηγή: www.nutrimed.gr

Διατροφικό σχόλιο: Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Τα λιπαρά οξέα αποτελούν τα θρεπτικά συστατικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο σουσάμι. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα (45%) και πολυακόρεστα (40%), ενώ τα κορεσμένα κατέχουν το μικρότερο ποσοστό στη σύσταση του τροφίμου (15%). Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθιστά το σουσάμι μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, γι’ αυτό και θεωρείται απαραίτητο να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής. Στο σουσάμι περιέχονται κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2 και νιασίνη (βιταμίνη Β5) καθώς και βιταμίνη Ε γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.