Μεσημεριανά

4η επιλογή: Φακές πλύχρωμες

4η επιλογή: Φακές πλύχρωμες

Ένα πολύχρωμο πιάτο που θα σας κάνει να φάτε τις φακές με μεγαλύτερη όρεξη. Οι φακές αποτελούν καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, πρωτεινών, ασβεστίου και μη αιμικού σιδήρου. Γι’ αυτό το λόγω θα πρέπει να καταναλώνονται πάντα με τη συνοδεία βιταμίνης C (π.χ πιπεριά, λεμόνι, πορτοκάλι, καρότο) καθώς η βιταμίνη C βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα το σίδηρο.

Υλικά:
250 γρ. φακές ψιλές
1 κρεμμύδι
1 πατάτα
2 καρότα
1 μικρή πιπεριά φλωρίνης
1 χούφτα καλαμπόκι
1 μικρό κολοκυθάκι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι μαύρο
λίγη πάπρικα
1/2 κ.γ. ρίγανη
1 πρέζα θυμάρι
2 κ.σ. ξύδι
1 δαφνόφυλλο
1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικά

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις φακές και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό και τις βράζουμε για 5 λεπτά. Τις σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
Σε κατσαρόλα βάζουμε νεράκι, τόσο ώστε να σκεπάζει τις φακές 2-3 δάχτυλα, όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα και μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε τις σουρωμένες φακές και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη ρίγανη την οποία την ρίχνουμε προς το τέλος του φαγητού για να μην μαυρίσει η φακή.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να βράσουν καλά τα λαχανικά και οι φακές μας, περίπου μια ωρίτσα. Ανάλογα με το πόσο πηχτό θέλουμε το φαγητό μας, προσθέτουμε λίγο νεράκι ή βράζουμε με ανοιχτό καπάκι.

Πηγή: sintagespareas.gr

Διατροφικό σχόλιο: Ένα πολύχρωμο πιάτο που θα σας κάνει να φάτε τις φακές με μεγαλύτερη όρεξη. Οι φακές αποτελούν καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, πρωτεινών, ασβεστίου και μη αιμικού σιδήρου. Γι’ αυτό το λόγω θα πρέπει να καταναλώνονται πάντα με τη συνοδεία βιταμίνης C (π.χ πιπεριά, λεμόνι, πορτοκάλι, καρότο) καθώς η βιταμίνη C βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα το σίδηρο.