Μεσημεριανά

2η επιλογή: Σουπιές μαγειρευτές με χόρτα, λεμόνι και κάππαρη

Nutrimed Blog

Οι σουπιές αποτελούν καλή πηγή πρωτείνης και ω-3 λιπαρών οξέων. Είναι θαλασσινά πλούσια σε ψευδάργυρο και σίδηρο και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C. Τα χόρτα από την άλλη αποτελούν και αυτά πλούσια πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων και κυριότερα της βιταμίνης Κ η οποία είναι απαραίτητη και για την πήξη του αίματος.

 ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

Για τα χόρτα
200 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα
200 γρ. σταμναγκάθι, καθαρισμένο
αλάτι

Για τις σουπιές

50γρ. ελαιόλαδο
600 γρ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρό καρέ
100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
20 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, κομμένο σε πλάγιες φέτες
40 γρ. φινόκιο, σε μέτριο καρέ
5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
40 γρ. ούζο
600 γρ. ζωμό ψαριού
100 γρ. σπανάκι, σε μεγάλα κομμάτια
30 γρ. χυμό λεμόνι
5 γρ. ξύσμα λεμόνι
10 γρ. κάππαρη
μάραθο, ψιλοκομμένο
χόρτα, βρασμένα
αλάτι

Εκτέλεση:
Για τα χόρτα
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά. Αλατίζουμε καλά και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα. Βράζουμε τα χόρτα χωριστά, μέχρι να μαλακώσουν στο βαθμό που θέλουμε. Αφαιρούμε από το νερό και κρυώνουμε σε νερό με πάγο. Τα βγάζουμε από το νερό και τα στύβουμε καλά.

Για τις σουπιές
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε τη σουπιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αποσύρουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι το ξερό και το φρέσκο, το φινόκιο και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε το ζωμό του ψαριού και τις σουπιές. Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε με καπάκι, μέχρι να γίνουν οι σουπιές και να δέσει ο ζωμός.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμα.

Πηγή: yiannislucacos.gr

Διατροφικό σχόλιο: Οι σουπιές αποτελούν καλή πηγή πρωτείνης και ω-3 λιπαρών οξέων. Είναι θαλασσινά πλούσια σε ψευδάργυρο και σίδηρο και αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C. Τα χόρτα από την άλλη αποτελούν και αυτά πλούσια πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων και κυριότερα της βιταμίνης Κ η οποία είναι απαραίτητη και για την πήξη του αίματος.