Μεσημεριανά

1η επιλογή: Μπιφτέκια light με καρότο

1η επιλογή: Μπιφτέκια light με καρότο

Όπως έχουμε πει, 1 φορά την εβδομάδα ή αραιότερα θα πρέπει να καταναλώνετε κόκκινο κρέας. Φτιάξτε, λοιπόν, μπιφτέκια αυτήν την εβδομάδα, επιλέγοντας όμως άπαχο μοσχαρίσιο κιμά και μην το παρακάνετε με την ποσότητα της μερίδας σας. Ο μοσχαρίσιος κιμάς παρέχει πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξία και σημαντική ποσότητα σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Βάζοντας λαχανικά στον κιμά σας, τον κάνετε πιο ζουμερό αλλά και πιο θρεπτικό. Συνδυάστε τα τα μπιφτέκια σας με ρύζι και πολύχρωμη σαλάτα.

Υλικά:

Μερίδες: 4 μπιφτέκια

½ κιλό άπαχο κιμά μοσχαρίσιο,
1 αυγό, 1 καρότο, 1 ντομάτα, μισό κρεμμύδι,
ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπαγώνουμε από το βράδυ τον κιμά μας, αν πρόκειται για κατεψυγμένο, ενώ αν πρόκειται για φρέσκο, τον στραγγίζουμε πολύ καλά.

Ψιλοκόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι και τη ντομάτα, την οποία και στύβουμε καλά για να φύγουν τα υγρά.

Σε ένα βαθύ μπολ ή σε μια λεκανίτσα προσθέτουμε τον κιμά, το καρότο, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, λίγο ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση.

Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε και το αυγό.

Αφήνουμε για 5-10 λεπτά το μείγμα μας στο ψυγείο ή και έξω.

Την ίδια ώρα προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αμέσως μετά πλάθουμε σε οποιοδήποτε μέγεθος θέλουμε τα μπιφτέκια μας και τα βάζουμε σε αντικολητικό ταψί, το οποίο έχουμε αλήψει με ελάχιστο ελαιόλαδο με ένα πινέλο.

Προσθέτουμε πάνω από τα μπιφτέκια μας ελάχιστο λάδι, σύνολο μία κουταλιά του γλυκού και τα αφήνουμε να ψηθούν στις πάνω-κάτω εστίες για 20 λεπτά περίπου.

Σερβίρονται με σαλάτα από λαχανικά ωμά, βραστά ή ψητά.

Πηγή: balancediet.gr

Διατροφικό σχόλιο: Όπως έχουμε πει, 1 φορά την εβδομάδα ή αραιότερα θα πρέπει να καταναλώνετε κόκκινο κρέας. Φτιάξτε, λοιπόν, μπιφτέκια αυτήν την εβδομάδα, επιλέγοντας όμως άπαχο μοσχαρίσιο κιμά και μην το παρακάνετε με την ποσότητα της μερίδας σας. Ο μοσχαρίσιος κιμάς παρέχει πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξία και σημαντική ποσότητα σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Βάζοντας λαχανικά στον κιμά σας, τον κάνετε πιο ζουμερό αλλά και πιο θρεπτικό. Συνδυάστε τα τα μπιφτέκια σας με ρύζι και πολύχρωμη σαλάτα.