Μεσημεριανά

1η επιλογή: Ψαρονέφρι μαριναρισμένο με γλυκόξινη σάλτσα και μυρωδικά

1η επιλογή: Ψαρονέφρι μαριναρισμένο με γλυκόξινη σάλτσα και μυρωδικά

Το ψαρονέφρι λέγεται αλλιώς και υγιεινό κρέας! Αποτελεί το πιο τρυφερό τμήμα του μοσχαριού. Το λίπος του είναι κυρίως επιφανειακό και αφαιρείται πολύ εύκολα! Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Β12 και πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Υλικά (για 4 άτομα):

1/2 ή 1 κιλό ψαρονέφρι

Για τη μαρινάτα:

1 μπωλάκι μέλι
1/2 φλιτζάνι ξύδι μπαλσάμικο
1/4 φλιτζανιού σόγια σως
2 κ. σούπας σκόρδο σκόνη
2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
ελαιόλαδο
πιπέρι

Εκτέλεση:

Καταρχήν πλένουμε καλά το ψαρονέφρι μας και το στραγγίζουμε.

Στη συνέχεια, σε ένα πάγκο κοπής το κόβουμε σε φέτες κάθετα.

Προετοιμάζουμε τη μαρινάτα μας σε ένα μεγάλο μπωλ, όπου σκοπεύουμε να αφήσουμε το ψαρονέφρι κιόλας να μαριναριστεί.

Ανακατεύουμε το μέλι με το ξύδι μπαλσάμικο, τη σόγια σως, το πιπέρι, το φρεσκοκομμένο δεντρολίβανο και λίγο ελαιόλαδο και χτυπάμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί κάπως το μίγμα.

Αλάτι δε βάζουμε καθώς η σόγια σως έχει ήδη αρκετό.

Αφήνουμε τα φιλέτα από το ψαρονέφρι μέσα στη μαρινάτα για τουλάχιστον 2-3 ώρες στο ψυγείο (Το μαρινάρισμα μπορεί να φτάσει και στις 12 ώρες με αποτέλεσμα όσο παραμένει το κρέας σε αυτή να σπάνε ακόμα περισσότερο οι ίνες και να μαλακώνει και άλλο).

Αφού περάσει ο χρόνος για το μαρινάρισμα, βγάζουμε το ψαρονέφρι από το ψυγείο και είμαστε έτοιμοι για το ψήσιμο.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σχαρωτό σκεύος, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.

Σε δυνατή φωτιά (στο τέρμα) ψήνουμε 1-2 λεπτά από την κάθε μεριά (δε τα γυρίζουμε όμως κατά τη διάρκεια) στη συνέχεια χαμηλώνουμε τα μάτια στο 7 περίπου και ψήνουμε από την κάθε μεριά για 5 λεπτά, ώστε να παραμείνουν ζουμερά.

Αφαιρούμε τα ψημένα φιλέτα ψαρονέφρι και τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Μπορούμε να γαρνίρουμε με τη σάλτσα της μαρινάτας που έχει περισσέψει.

Για το λόγο αυτό στο ίδιο σκεύος που ψήναμε πριν, ρίχνουμε τη μαρινάτα που έχει περισσέψει και ψήνουμε μέχρι να αρχίζει να αφρίζει.

Η σάλτσα μας είναι πολύ γρήγορα έτοιμη και με αυτή περιχύνουμε τα φιλετάκια μας.

Καλή σας απόλαυση!

Πηγή: www.sidages.gr 

Διατροφικό σχόλιο: Το ψαρονέφρι λέγεται αλλιώς και υγιεινό κρέας! Αποτελεί το πιο τρυφερό τμήμα του μοσχαριού. Το λίπος του είναι κυρίως επιφανειακό και αφαιρείται πολύ εύκολα! Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Β12 και πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας. Μην ξεχνάτε όμως ότι ανήκει στο κόκκινο κρέας και το κόκκινο κρέας θα πρέπει να καταναλώνεται 1 φορά την εβδομάδα ή και σπανιότερα.