Ισορροπημένη διατροφή

Το αφιέρωμα του μήνα ‘’Μύθοι της διατροφής μας’’

Το αφιέρωμα του μήνα ‘’Μύθοι της διατροφής μας’’

Γράφει ο Χρήστος Παξιμαδάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Για όλο τον Απρίλιο , κάθε Δευτέρα από αυτή εδώ την στήλη, θα ξεδιαλύνουμε μύθους της διατροφής μας που είτε δεν τους γνωρίζουμε , είτε τους γνωρίζουμε εν μέρει…

Οι εποχές αλλάζουν, οι έρευνες φέρνουν νέα δεδομένα στην δημοσιότητα κι εμείς είμαστε εδώ για να ανακαλύψουμε τι ισχύει στην διατροφή μας και τι όχι.

Μύθος
«Η σαλάτα είναι το καλύτερο γεύμα για να προτιμήσετε όταν τρώτε έξω»
Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα της σκέψης ότι όλες οι σαλάτες είναι ελαφριές και υγιείς. Επίσης, είναι πάρα πολύ εύκολο διαφόρων ειδών σαλάτες να είναι πιο θερμιδογόνες και με περισσότερα λιπαρά από ό, τι μια μπριζόλα και πατάτες! Κρουτόν, τραγανό μπέικον, μαγιονέζα και λιπαρές σάλτσες είναι επιλογές που μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ τις θερμίδες μιας σαλάτας.

Αλήθεια

Να διαβάζετε πάντα το μενού προσεκτικά. Για να μην πάρετε πολλές θερμίδες, προτιμήστε σαλάτες με φασόλια, ψητό κοτόπουλο, τόνο, γαρίδες ή αυγό και να ζητήσετε το λάδι ή το dressing να σας έρθει ξεχωριστά, προκειμένου να το προσθέσετε εσείς έχοντας τον έλεγχο της ποσότητας.

Μύθος
«Χρησιμοποιείστε υγιεινά τρόφιμα αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος»
Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για ορισμένα προϊόντα, αλλά όχι για όλα. Πολλά προϊόντα που χαρακτηρίζονται υγιεινά επικεντρώνονται κυρίως στη μείωση της περιεκτικότητας του λίπους . Ωστόσο, οι θερμίδες, η ζάχαρη και η περιεκτικότητα σε αλάτι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στην πραγματικότητα, ορισμένα προϊόντα σε υγιείς περιοχές διατροφής περιέχουν την ίδια

Αλήθεια

Ευτυχώς, η βιομηχανία τροφίμων αρχίζει να ελέγχει τις θερμίδες, τη ζάχαρη και το αλάτι αλλά και το λίπος. Αλλά πάντα να ελέγχετε τις διατροφικές πληροφορίες προσεκτικά, ιδιαίτερα το θερμιδικό περιεχόμενο και να τις συγκρίνετε με το πρωτότυπο προϊόν.

Μύθος
«Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά από τα μη βιολογικά»
Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι μια διατροφή βασισμένη σε βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιής, αλλά δεν συμβαίνει πάντα έτσι. Ο όρος «βιολογικά» αναφέρεται στις μεθόδους εκτροφής που χρησιμοποιείται για να παραχθεί ένα τρόφιμο, και όχι στο περιεχόμενό του σε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, βιολογικά μπισκότα, σοκολάτες και κέικ περιέχουν εξίσου πολύ λίπος, ζάχαρη και αλάτι όπως τα μη βιολογικά.

Αλήθεια

Αν προτιμάτε να αγοράσετε βιολογικά, θα πρέπει ακόμα να θυμηθείτε τους βασικούς κανόνες της υγιεινής διατροφής και, αν θέλετε να χάσετε βάρος, να επιμείνετε σε ημερήσια μείωση των θερμίδων σας.

Μύθος
«Οι ξηροί καρποί παχαίνουν»
Παρά το γεγονός ότι τα καρύδια είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά, τα περισσότερα περιέχουν μονο- ακόρεστα που είναι ωφέλιμα για την καλή λειτουργία της καρδιάς και όχι κορεσμένα, ενώ έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ώστε να μπορούν να τα καταναλώνουν και άτομα με διαβήτη. Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα και έτσι μπορούν να συμβάλλουν σε μια υγιεινή διατροφή.

Αλήθεια

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να φάτε ξηρούς καρπούς, όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Απλά προτιμήστε μικρές ποσότητες και χωρίς αλάτι.

Μύθος
«Όσο περισσότερα κιλά είστε, τόσο λιγότερες θερμίδες χρειάζεστε για να χάσετε βάρος»
Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Όσο περισσότερα κιλά είστε, τόσο περισσότερες θερμίδες μπορείτε να παίρνετε για να χάσετε βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Αλήθεια
Ενημερωθείτε για το ενεργειακό ισοζύγιο. Όσα κιλά και να είστε, όταν καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνεται, θα χάνετε βάρος.